Anderhalve maand lopen naar Nederland voor veiligheid en een toekomst

Nieuws
"Tayseer Almasri wil ooit zijn eigen restaurant openen." (Foto: "Mahir Hijazi")

Anderhalve maand liep Tayseer door de bossen van Europa. Hij vluchtte voor de oorlog in Syrië en vond uiteindelijk een nieuw thuis in Westland.

door Mahir Hijazie

Tayseer Almasri (30 jaar) komt uit Syrië en woont sinds 2019 in ‘s-Gravenzande. Hij woonde tot 2014 in Syrië en vluchte daarna naar Turkije. Daar woonde hij tot 2018. In Syrië werkte hij zeven jaar in autolak met zijn vader in hun eigen garage. Hij studeerde tot het secundair diploma, maar haalde dit niet door de oorlog in Syrië. Door een operatie aan zijn rug in 2011 kan hij geen zwaar werk verrichten. Hij vertelt: “Door de oorlog is het in Syrië niet veilig. Ik kan niet daar meer leven en ik wil mijn doelen bereiken studeren en werken en trouwen. Ik wil een nieuw leven met veiligheid.”

Gevaarlijke migratie

In 2018 emigreerde Tayseer met acht van zijn vrienden naar Nederland. Anderhalf maand wandelden ze in de bossen van Turkije, Griekenland, Albanië, Montenegro, Bosnië, Kroatië, Slovenië, Oostenrijk, Duitsland en tenslotte Nederland. Onderweg probeerden zij vijften keer om naar Albanië te gaan maar de grenswachten verhinderden dat. Vijf keer moesten ze overnachten in een bos. Hun bagage bestond uit een kleine tas met wat water eten. Verder hadden ze alleen de kleren die ze aanhadden bij zich. Pas in het AZC in Nederland kregen ze nieuwe kleren.

Tayseer beschrijft de migratie als gevaarlijk en zwaar avontuur. “We liepen grote afstanden op gevaarlijke wegen en in de bossen zagen we roofdieren zoals slangen, schorpioenen en meer. Meermaals raakte er iemand gewond. We liepen niet overdag; alleen ‘s nachts. We hebben moeten drinken uit de moerassen omdat we geen water meer hadden.” Zes van de acht kwamen in Nederland aan en de andere twee keerden uit vermoeidheid terug naar Griekenland en Turkije. Tayseer was een van de zes.

Ondanks de moeilijkheden onderweg piekerde Tayseer er niet over om terug te keren. Hij wilde de weg naar Nederland voortzetten. “Ik heb er geen moment aan gedacht om terug te gaan, ik heb de beslissing genomen om mijn leven ten goede te veranderen en mijn doelen te bereiken.”

In Westland

Sinds twee jaar woont Tauseer in een appartement in ‘s-Gravenzande. Hij heeft goed contact met zijn buren, ook al zijn die over het algemeen een stuk ouder. In 2019 is hij begonnen met Nederlands leren in de school van Vluchtelingwerk in Naaldwijk. Nu hij is bezig met A1 en A2 Nederlands. Tayseer wil goed Nederlands spreken, lezen en schrijven. Daarom heeft hij een taalcoach om mee te spreken en huiswerk te maken. Hij gaat naar de taalcafé in de bieb van ‘s-Gravenzande om met Nederlanders te praten. “Nederlands is een moeilijke taal, maar ik wil het graag leren. Daarom luister ik veel naar Nederlandse liedjes en bekijken in Nederlandse films.”

Tayseer wil zelfstandig zijn, dus begon hij in 2019 te werken in de Turkse bakkerij Özoba aan het Graaf Florisplein 42 in ‘s-Gravenzande. Inmiddels heeft hij veel ervaring met koken en spreekt hij Nederlands met de klanten. Hij werkt 15 tot 25 uur per maand en leert over belastingen en boekhouding voor als hij zijn eigen bedrijf wil openen. Dat is zijn toekomstplan: “Ik wil kok zijn en mijn eigen restaurant openen. Daarom ga ik niveau B1 staatexamen 2 doen en stageplaatsen in verschillende restaurants zoeken.”

Uiteindelijk wil Tayseer trouwen, een mooi gezin stichten en afscheid nemen van de eenzaamheid waarin hij tien jaar heeft geleefd.