De snelle overhandiging van de profielschets aan de Commissaris van de Koning. (Foto: Paulina Bos)

Profielschets burgemeester Wormerland

WORMERLAND - Als het aan de bewoners van gemeente Wormerland ligt, wordt de nieuwe burgemeester een kopie van de huidige. De Wormerlanders werden door de gemeente uitgenodigd drie kwaliteiten op te geven, waaraan de nieuwe burgemeester moet voldoen.

Door Paulina Bos

Een van de vijfhonderd inzenders opperde dat het een broer of zus van Peter Tange mocht zijn. Hartverwarmend was de reactie van een negenjarig meisje: 1. Aardig en lief. 2. Grappig, om mee te lachen en 3. Zorgen voor het milieu.

Terwijl de huidige burgemeester Peter Tange en zijn vrouw de verhuisdozen vullen voor de verhuizing naar Wormerveer, wordt in de raadszaal de profielschets van de volgende burgemeester vastgesteld. De bijzondere raadsvergadering staat onder leiding van locoburgemeester Ronald Hendriks. Naast hem zit de gast van vanavond: de Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk.

Het stemt de Commissaris tevreden dat de profielschets is opgezet in samenspraak met de bewoners en zodoende breed wordt gedragen. "Jullie zoeken een duizendpoot. In mijn korte ervaring als commissaris weet ik dat je die niet gaat vinden. Misschien wordt het iemand met een pootje minder. Maar wel iemand die geschikt is voor de functie."

Vervolgens neemt hij de raadsleden mee in de procedure en begint met de belangrijkste. "Dat is de geheimhouding. Ik kan daar niet genoeg op wijzen."

De raad ontvangt complimenten. "Dit is de eerste gender neutrale profielschets die ik onder ogen heb gekregen." De profielschets is een uitgebreide folder, waarin gemeente Wormerland zich voor stelt aan de mogelijke toekomstige burgemeester. De vacaturetekst is gestuurd naar het ministerie, alwaar het wordt gepubliceerd in de Staatscourant. Burgemeester Peter Tange gaat 15 maart 2020 met pensioen.

Meer berichten