‘Poffertjes voor een glimlach én nostalgie’

Algemeen
Willem Arends schonk aan het begin van de coronacrisis al 430 vuurwerkbrillen aan de zorg, afgelopen week trakteerde hij, samen met zijn vrouw de bewoners van Zorgcirkel Torenerf op ouderwets lekkere poffertjes.
Willem Arends schonk aan het begin van de coronacrisis al 430 vuurwerkbrillen aan de zorg, afgelopen week trakteerde hij, samen met zijn vrouw de bewoners van Zorgcirkel Torenerf op ouderwets lekkere poffertjes. Foto: Dirk Karten

WORMER – “In december geef ik met mijn Vuurwerk Fabriek Wormer aan de jeugd gratis (veilig) vuurwerk, met deze actie wilde ik nu de oudere bewoners van Wormer trakteren op gratis poffertjes. Lekker nostalgisch en het levert een glimlach op bij de mensen die het nu nodig hebben”, zegt Willem Arends resoluut.

Ondernemer Vuurwerk Fabriek Wormer doet oproep aan ondernemers met Foodtruck

En dus stond hij vorige week donderdag met zijn mobiele poffertjeskraam ‘Smullerij De Molen’ urenlang poffertjes te bakken voor de bewoners en verzorgers van Zorgcirkel Torenerf in Wormer. Een spontane actie om de senioren die getroffen worden door de coronacrisis een beetje op te vrolijken.

“Geen bezoek mogen ontvangen is toch een drama voor deze mensen?”, zegt Willem als hij, bijgestaan door zijn vrouw Els, het zoveelste portie poffertjes klaarmaakt. “Ik weet uit eigen ondervinding hoe zwaar het is voor bewoners als ze geen bezoek mogen ontvangen. En hoe hard het zorgpersoneel werkt. Daarom heb ik gewoon mijn poffertjeskraam uit de stalling gehaald. Die staat nu toch ook stil omdat er geen evenementen mogen doorgaan.”

Als geroutineerd ondernemer wist Willem dat hij eerst richting gemeente moest voor goedkeuring van de actie. Daar werd zijn voorstel voorgehangen bij de beleidscommissie Corona die het goedkeurde, mits zijn kraam op een plek zou staan die ‘coronaproof’ was. En met de strikte regels erbij dat hij niet poffertjes mocht verkopen.

‘Droogstoken’

“Dat was ook helemaal niet de opzet, want ik heb alleen maar extra werk gehad om de kraam weer bedrijfsklaar te maken. Zo moesten de twee bakplaten, waar ieder 70 poffertjes op kunnen, eerst weer ‘drooggestookt’ worden. Anders kan ik de poffertjes niet omkeren”, zegt Willem.

Bovendien kreeg het ondernemersechtpaar uit voorzorg twee handhavers voor hun kraam. Die moesten toezien dat er geen toeloop van niet-bewoners ontstond. Ook mocht Willem geen reclame maken en maximaal twee uur bakken. Dat was genoeg om zo’n 130 porties te kunnen maken. Met vaardige hand wipt Willem de minipannenkoeken om.

Luchtig hapje

“Het zijn geen pannenkoeken, pannenkoek”, lacht hij tegen de journalist die, we geven het toe, smulde van de ouderwetse lekkernij. “Met poffertjesbeslag maak je er een luchtig hapje van zoals het hoort.” De krul boter die smelt over de warme poffertjes en de poedersuiker maken de smaakbeleving helemaal af zoals het hoort.

Oproep

Met deze actie roept Willem Arends ook andere Foodtruckeigenaren op dergelijke acties te organiseren voor de senioren. “Ik kreeg prima medewerking van de gemeente Wormerland, dus het kans best in deze tijd. Ga gewoon in overleg met de gemeente en trakteer de senioren op een glimlach én een lekker hapje.”

Een klant komt terug voor een tweede portie. Met brede glimlach op haar gezicht, waar het Willem om te doen was, neemt ze de lekkernij in ontvangst. Coronaveilig op afstand geserveerd uiteraard.