Zinderende coronakermis matig bezocht

Algemeen
Veel stoelen bleven leeg.
Veel stoelen bleven leeg. (Foto: JWvD)

OOSTZAAN – Afgelopen weekend ging de kermis door en alle ogen uit de regio waren gericht op Oostzaan. Het was de eerste kermis in de regio Zaanstreek-Waterland en die zou dienen als testcase voor de andere gemeenten, waaronder Zaandam.

Er werden enorm veel spelregels uitgevaardigd en zowel de kermisexploitanten als de horeca-ondernemers dienden zich te houden aan tal van maatregelen om de anderhalve-meter-regels zo goed mogelijk te kunnen naleven. Zo werd de kermis afgescheiden van het horecaplein, dat zich bevond op het Kerkplein en op het Hannie Schaftplein. Elke bezoeker van de horeca diende een zitplaats te bemachtigen; staan was absoluut uit den boze. De kermis had een speciale looproute en daar kon niet van afgeweken worden. En er was toezicht, heel veel toezicht op de naleving van alle regels.

Op donderdag begon de kermis. Al vanaf dag één werd de opening een uurtje uitgesteld. Niet om 15.00 uur, maar om 16.00 uur ging de kermis van start vanwege de enorme warmte. De verwachtingen waren hoog gespannen en alle ogen waren gericht op dit evenement. Maar de verwachte en gehoopte drukte bleef totaal uit. Het was eenvoudig te warm. Pas rond 22.00 uur kwam de loop er een beetje in, zelfs op zondagmiddag.

Dat neemt niet weg dat erg gezellig was. Mensen uit alle windstreken kwamen even de sfeer van kermis proeven. Muziek op het horecaplein was niet toegestaan om te voorkomen dat mensen mee gingen zingen. Op een uitzondering na hield men zich keurig aan deze regel. Jammer dat ook hier toch weer die uitzondering de kop opstak. Het leverde een waarschuwing op.

Verder verliep de kermis voorbeeldig en was het een aanbeveling voor de rest van de regio. Natuurlijk waren er aanloopfoutjes en zaken die over het hoofd waren gezien, maar voor alles is een eerste keer en dit was duidelijk een leermoment. Anders dan op de kermis was het zaterdagavond nog even spannend. Jongeren hadden bedacht dat ze gezamenlijk een waar feest in Het Twiske gingen houden. Maar ook die pret was van korte duur. De politie greep in en het feest dat het daglicht had moeten zien haalde niet eens de zonsondergang. 2020 gaat de boeken in als de warmste kermis ooit, maar ook de kermis met de meeste regels en de minste bezoekers.

JWvD