Kabinet verscherpt regels voor winkels; grote ketens ook dicht

Algemeen
De HEMA sluit zeer waarschijnlijk vanaf donderdag haar deuren.
De HEMA sluit zeer waarschijnlijk vanaf donderdag haar deuren. (Foto: Rodi Haarlem)

REGIO - Het kabinet heeft vanmiddag de regels aangescherpt omtrent de openstelling van winkels tijdens de lockdown. Waar nu de Action, Hema en Wibra open zijn, moeten deze ketens ook sluiten.

Action, Hema en Wibra sluiten ook zeer waarschijnlijk de winkels

Winkels met een omzetaandeel van tussen de 30 en 70 procent uit levensmiddelen, drogisterijartikelen en diervoeding moeten nu ook dicht. Eerder mochten zij nog gedeeltelijk in bedrijf blijven. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken vanochtend per brief laten weten aan de detailhandel. Alleen winkels die minstens 70 procent van hun omzet uit ‘essentiële artikelen’ halen, hoeven de deuren niet te sluiten. HEMA heeft naar aanleiding van de aanscherping besloten vanaf donderdag al zijn winkels dicht te doen. Ook voor ketens als Action en Wibra, die woensdag eveneens zeiden weer klanten te zullen toelaten, betekenen de scherpere regels waarschijnlijk dat sluiting onvermijdelijk is.

Onder de winkels die nog wel boven de 70-procentsnorm voor het omzetaandeel van essentiële producten zitten, vallen bijvoorbeeld supermarkten, slijterijen, slagers en bakkers. Ook bepaalde non-foodwinkels mogen open blijven. Het gaat dan onder andere om apotheken, audiciens, dierenwinkels, garages, opticiens, tankstations en wasserijen. Ook mogen bouwmarkten nog afhaalloketten inrichten.

Dit zijn de verscherpte maatregelen op een rij:

* Alleen winkels die minstens 70 procent van hun omzet halen uit artikelen voor levensonderhoud, zoals eten en drinken, drogisterijartikelen, schoonmaakmiddelen, persoonlijke verzorging en diervoeding, mogen open blijven.

* Een uitzondering blijft gelden voor bredere winkels en warenhuizen die een aparte afdeling hebben voor levensmiddelen. Die moet dan wel een eigen ingang hebben om open te mogen. Winkels kunnen dus niet alsnog open als zij hun assortiment aanpassen.

* Bij winkelketens worden de regels per vestiging toegepast.

* Op markten mogen alleen levensmiddelen worden verkocht. Verder is in de buitenlucht alleen de verkoop van bloemen en kerstbomen toegestaan.

* Winkels die dicht moeten, mogen klanten geen spullen laten afhalen. Bezorgen mag wel. Een uitzondering geldt voor bouwmarkten en andere doe-het-zelfwinkels. Daar mogen vooraf bestelde of gereserveerde artikelen wel worden afgehaald. Dat geldt ook voor bibliotheken.