Wormerland ziet af van winterzwemmen

Algemeen
Burgemeester Judith Michel: “Alles overziend zijn wij van mening dat hoe sympathiek het idee van een winteropenstelling ook is, het op dit moment helaas niet haalbaar is.”
Burgemeester Judith Michel: “Alles overziend zijn wij van mening dat hoe sympathiek het idee van een winteropenstelling ook is, het op dit moment helaas niet haalbaar is.” (Stockfoto)

WORMERLAND - De gemeente Wormerland heeft een onderzoek ingesteld naar de mogelijkheden om zwembad Het Zwet in Wormer open te stellen voor winterzwemmen. Aanleiding daarvoor zijn vragen van inwoners hierover.

“We hebben er zeer serieus naar gekeken en met diverse betrokken partijen gesproken, maar helaas is het niet mogelijk gebleken om winterzwemmen nu mogelijk te maken”, aldus burgemeester Judith Michel en wethouder Kees van Waaijen.

Inwoners hadden de gemeente verzocht de mogelijkheden voor winterzwemmen te onderzoeken naar het voorbeeld van het Mirandabad in Amsterdam. “We hebben uitvoerig overleg hierover gehad met onder meer het Gemeentelijk Beleidsteam (GBT), dat dit soort zaken in het kader van de coronacrisis moet beoordelen en de locatiemanager Sportfondsen Wormer”, aldus Van Waaijen.

Bedrijfsveiligheid belangrijkste reden

De belangrijkste reden is dat in de periode februari/maart de schakelkast moet worden vervangen. Deze schakelkast zorgt voor veilige werking van de technische zwembadinstallaties. Afgelopen zomer is de regelkast diverse malen uitgevallen, waardoor de baden dagen achtereen niet konden worden gebruikt. De bedrijfszekerheid en bedrijfsveiligheid is dus in het geding, als die nu niet wordt vervangen.

Meerdere redenen

Hoewel tijdens de lockdown de binnenzwembaden gesloten zijn, maar buitenzwemmen is toegestaan, zijn er meerdere redenen waarom Het Zwet niet open kan voor winterzwemmen. Zo vergt het, los van forse extra kosten, 3 tot 4 weken om het zwembad bedrijfsklaar te hebben en dat is te lang om snel open te gaan.

Sportfondsen

Het is erg onzeker of Sportfondsen voldoende personeel kan werven om het winterzwemmen veilig te laten plaatsvinden. Daar komt bij dat het beleid van Sportfondsen is om al hun buitenzwembaden in deze coronaperiode niet te openen. Immers, de bedoeling van alle kabinetsmaatregelen is om mensen zoveel mogelijk thuis te laten zijn en samenkomsten van mensen zoveel mogelijk te voorkomen. Het openen van een buitenzwembad gaat tegen die bedoeling in.