Nieuwe koers afvalinzameling Wormerland

Algemeen
Afvalscheiden begint in het huis, al meurt zo'n triobak als je hem niet snel genoeg leegt...
Afvalscheiden begint in het huis, al meurt zo'n triobak als je hem niet snel genoeg leegt... (Foto: Dirk Karten)

WORMERLAND - Beter afval scheiden en minder restafval; goed voor het milieu én inwoners krijgen invloed op de hoogte van hun afvalstoffenheffing. De gemeenteraad van Wormerland is 9 maart akkoord gegaan met een nieuwe koers voor afvalinzameling: het ‘recycle-tarief’. Bij een recycle-tarief bestaat de afvalstoffenheffing uit een vast en variabel deel. De hoogte van het variabele deel wordt bepaald door het aantal keer dat je de restafvalbak aan de weg zet of de ondergrondse container voor restafval gebruikt. De gemeente wil hier in januari 2022 mee starten.

Op naar 30 kilo restafval met recycle-tarief

Wethouder Harold Halewijn: “De afgelopen jaren is de hoeveelheid restafval per persoon al flink gedaald. In 2017 kreeg elk huishouden een extra bak aan huis voor plastic, blik en drinkpakken. Hierdoor hebben we nu jaarlijks gemiddeld 50 kilo restafval per persoon minder dan een aantal jaar geleden. In 2015 hadden we gemiddeld 234 kilo restafval per persoon. In 2019 is dat gedaald naar 186 kilo per persoon. Daar mogen we trots op zijn. Desondanks moeten we nog veel minder restafval overhouden, het doel is om per huishouden niet meer dan 30 kilo restafval over te houden in 2025. Gezien de landelijke ontwikkelingen, zoals de verhoging van de verbrandingsbelasting, is dit het juiste moment om nieuwe maatregelen te nemen. Wij zien het recycle-tarief als een belangrijke stap om dit doel te behalen.”

Recycle-tarief

Het recycle-tarief is vergelijkbaar met andere nutsvoorzieningen zoals gas, water en elektra. Het aantal keer dat inwoners bij de laagbouw hun restafvalbak aan de weg zetten, bepaalt de hoogte van het variabele deel. Bewoners van hoogbouw hebben hier invloed op door het aantal keer dat zij de ondergrondse container voor restafval gebruiken. Wanneer inwoners hun afval goed scheiden betekent dit dat er minder restafval overblijft en er meer waardevolle grondstoffen kunnen worden gerecycled. Inwoners krijgen hiermee zelf invloed op de hoogte van hun afvalstoffenheffing. Ongeveer de helft van alle gemeenten in Nederland heeft al een soortgelijk systeem. In die gemeenten is de hoeveelheid restafval gemiddeld lager.

Maatwerk

Er is in de gemeenteraad veel gesproken over verschillende doelgroepen. De gemeente gaat nu samen met HVC werken aan een uitvoeringsplan, waarbij rekening wordt gehouden met bepaalde omstandigheden. De gemeenteraad wil rekening houden met mensen met een laag inkomen: voor wie nu kwijtschelding krijgt, komt straks ook een speciale regeling. Verder komt er een regeling voor mensen die afval hebben waar zij niets aan kunnen doen: bijvoorbeeld medisch afval of gezinnen veel kinderen in de luiers.