Toerist in eigen streek

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pexels)

Maart roert zijn staart en april doet wat ie wil! Dat laatste zagen we direct in de eerste week al. Schijnt het ene moment de zon, vliegt het volgende moment de hagel rond je oren. Daarom is het fijn om, als je er op uit wil trekken, je lekker dicht bij huis kunt blijven. Zo ben je snel op je plek van je bestemming, maar als het gaat regenen ook weer snel thuis. 

Historie

Denk jij dat de massa’s toeristen hun weekendtas vooral inpakken om de gekleurde huisjes naar de Zaanstreek reizen, dan heb je deels natuurlijk wel gelijk. Toch is er veel meer te zien als je echt goed kijkt. Wist je bijvoorbeeld dat de allereerste Albert Heijn op de Zaanse Schans kwam? In de winkel is het alsof je teruggaat in de tijd. Een unieke plek dus om niet gewoon boodschappen te doen maar even de toerist uit te hangen. 

En wist je ook al dat er maar liefst 12 echte molens op het terrein van Zaanse Schans staan? En in de nabije omgeving nog eens vier. Denk je dat dat veel is? Vroeger stonden er nog veel meer. Volgens de berekeningen hebben er maar liefst 639 gestaan. In die tijd kwamen er uit allerlei landen handelsgoederen naar de Zaanstreek en was het eigenlijk het grootste industrieterrein van West-Europa. Vooral in de Zaanse Schans werden opvallend veel grondstoffen verwerkt. Van al die molens waren er 160 oliemolens en 245 zaagmolens. Verder waren er pelmolens, verfmolens en papiermolens. In die tijd werd er hout voor scheepsbouw gemaakt, olie uit zaden gehaald, papier gemaakt uit hennep en heel veel cacao geproduceerd.

Bijzondere molens die je gezien moet hebben

Vermolen de Kat is de enige nog werkende verfmolen ter wereld. De originele oliemolen werd gebouwd in 1645. De verfmolen die er nu staat stamt uit 1781 en is later gedeeltelijk herbouwd. Nog echte oliemolens zijn er ook. Ga maar eens op pad voor de oliemolen De Zoeker, De Bonte Hen, De Ooijevaar of oliemolen De Os. 

Ook specerijmolen De Huisman is het bezoeken meer dan waard. De molen wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt om onder andere mosterd te maken. De bouwdatum van de molen is helaas niet bekend. Wel weten we dat in 1802 een molen genaamd de Huisman werd verkocht. Deze molen was toen een snuifmolen. Een molen waar tabak werd bewerkt. Later is de molen omgebouwd tot een molen waar de beroemde Zaanse mosterd wordt gemaakt. Overigens is de molen pas in 2011 hier geplaatst nadat deze totaal gerestaureerd was. Het perfecte plaatje dus. De molen, jij met je mooiste outfit en Tommy Hilfiger handtas en natuurlijk je mooiste glimlach. 

De Molenroute wandelen (8,5 km)

Zin in een wandeling? Dan is de Molenroute een hele goede optie. Trek je wandelschoenen aan, een regendichte jas aan verruil je handtas voor een crossbody tas dames want vanaf de Zaanse Schans loopt je deze prachtige route richting station Koog-Zaandijk (of andersom natuurlijk). Vooral vroeg in de ochtend of in de avond rond zonsondergang is het hier prachtig en kun je zien hoe het laatste zonlicht de molens en de omgeving verlicht. En met het blauwe uurtje als toegift mag je natuurlijk niet zonder camera op pad. 

Voetveer Zaanse Schans

Wil je het leukste tochtje meemaken? Dan ga je per voetveer van Zaandijk naar de Zaanse Schans. Kijk wel even of het veerpontje vaart. Normaal kun je vanaf 1 mei tot 30 september dagelijks opstappen. Het ritje duurt maar 5 minuten maar het is perfect om echt de allermooiste foto’s te maken. 

(Dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van Rodi Media)