Op stap met Pasen; deze uitjes zijn in de buurt

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pexels)

Bij Pasen denk je aan de lente, aan eieren zoeken en lammetjes in de wei. Aan narcissen die bloeien en de natuur die langzaam wakker wordt uit een winterslaap. En wat is er mooier dan dat al wandelend of fietsend te gaan bekijken. 

Mooie uitjes hoeven overigens niet persé ver weg te zijn. Dicht bij huis is er namelijk ook echt heel veel moois te beleven. In dit artikel vier dorpjes die de moeite meer dan waard zijn en waar je best eens gewoon met fototoestel en een clutch aan je hand de toerist uit kunt hangen. 

Broek in Waterland

Niet ver van huis ligt Broek in Waterland. Hier bepalen de huizen met kleuren als grijs, zachtgroen en blauw het karakter van het dorp. Als je door het dorp loopt voelt het alsof je door een ansichtkaart wandelt. Het dorp bestaat uit smalle straten, houten woningen met rondom water, een ophaalbrug en een grote kerk als middelpunt. Hier heeft de tijd echt stil gestaan. Tip: kies een mooie jurk, hakken en een van je mooie handtassen en maak hier mooie zwartwit foto’s. Gegarandeerd een succes. 

Je verkent Broek in Waterland overigens het beste wandelend. Er zijn meer dan 80 monumenten uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Dat komt omdat het dorp in de 17e eeuw een welvarend dorp was waar de rijke handelaren een buitenhuis hadden. Verdwalen lukt je hier niet maar het volgen van een van de mooie wandelroutes is wel een goed idee. Heb je je wandelschoenen aan en Eastpak rugzak mee? Kies dan eens een van de wat langere routes (6 tot 10 kilometer) zoals de laarzenpadroute, de trambaanroute en de badkuiproute. Deze zijn echt de moeite waard. 

De Rijp

Een ander prachtig klein dorp in de gemeente Graft is de Rijp. Ook dit dorp was een welvarend dorp van de zeventiende tot de negentiende eeuw. Toen het dorp zijn directe verbinding met de Zuiderzee kwijtraakte, kwam daarmee een einde aan de haringvisserij en de walvisjacht in de Rijp. Het oude centrum is een beschermt dorpsgezicht en is ondanks een aantal grote branden in de zeventiende eeuw toch erg goed bewaard gebleven. Je vindt er nog steeds een aantal typische Zaanse huisjes en het mooie oude raadhuis waarin vandaag de dag de VVV gevestigd is. De Rijp heeft in totaal maar liefst 120 rijksmonumenten. Genoeg om een middagje vol te maken dus. 

Middenbeemster

Middenbeemster, gelegen in Werelderfgoed Droogmakerij, is het oudste dorp van de Beemster en echt een pareltje. Niet voor niets werd het dorp vorig jaar nog genomineerd voor mooiste dorp van Nederland. Het plein dateert van 1610 en de kerk uit 1623. Deze kerk werd door de stadsarchitect van Amsterdam, Hendrick de Keyser, ontworpen. Het dorp groeide door het plein en de kerk uit tot het centrum van de Beemster en op het plein werd daardoor als snel een veemarkt gehouden. Middenbeemster is mede hierdoor altijd de belangrijkste kern geweest van de Beemster. 

Zaandijk

Zaandijk, gelegen tegenover de Zaanse Schans, is een prachtig dorp waar nog enkele nog werkende molens staan. Het heeft, net als veel dorpen in de Zaanstreek, nog veel van de typische houten Zaanse huisjes. Het dorp bestaat uit de delen Oud-Zaandijk en Rooswijk waarbij Oud-Zaandijk een beschermd dorpsgebied is. Hier staat ook de uit 1656 stammende korenmolen De Bleeke Dood, de oudste nog bestaande stellingmolen van Nederland. 

(Dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van Rodi Media)

Meest gelezen


Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda