Zwanger? Vanaf 1 september kun je een 13-wekenecho krijgen

Algemeen
Ben jij zwanger? Dan kun je vanaf 1 september kiezen voor een 13-wekenecho.
Ben jij zwanger? Dan kun je vanaf 1 september kiezen voor een 13-wekenecho. (Foto: Verloskundigenpraktijk Wereldkind)

REGIO - Ben jij zwanger? Dan kun je vanaf 1 september kiezen voor een 13-wekenecho om de gezondheid van je kindje te checken. De optie wordt aangeboden als onderdeel van een landelijke wetenschappelijke studie.

Net als de 20-wekenecho valt de 13-wekenecho straks onder prenatale screening. Tijdens de echo wordt het ongeboren kindje gecheckt op mogelijke (ernstige) lichamelijke afwijkingen. Wordt er iets gevonden, dan krijgt je als zwangere de optie vervolgonderzoek te laten uitvoeren. 

Echo bij 13 weken: over het onderzoek

Let op: alleen als je als aanstaande ouder toestemming geeft jouw gegevens beschikbaar te stellen voor de studie, kun je gebruikmaken van de echo met 13 weken. Het onderzoek wijst uiteindelijk (de studie wordt in 2024 afgerond) uit wat de voor- en nadelen van den 13-wekenecho zijn. Er wordt gekeken wat deze echo doet met onder meer zorgverleners en aanstaande ouders. Zo kan het een voordeel zijn om in een vroeg stadium eventuele afwijkingen op te sporen, maar kan er ook een hoop onrust en onzekerheid bij komen kijken. 

Het RIVM werkt voor het onderzoek nauw samen met onder meer de Regionale Centra voor Prenatale Screening en vertegenwoordigers van ouder- en patiëntenorganisaties. De echo zal worden uitgevoerd door een speciaal hiervoor opgeleide echoscopist. 

Meer informatie 13-wekenecho

Meer weten over het onderzoek rondom de 13-wekenecho? Kijk dan op Pns.nl.

Meest gelezen


Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda