Nieuwe regels: 1,5 meter & mondkapjesplicht terug

Algemeen
Demissionair minister-president Mark Rutte.
Demissionair minister-president Mark Rutte. (Foto: Arenda Oomen Fotografie)

REGIO - De mondkapjesplicht wordt weer uitgebreid, ook werkgevers moeten mogelijk binnenkort om een QR-code vragen en de 1,5-meterregel gaat weer in. Onder meer dat lieten demissionair minister-president Mark Rutte en demissionair minister Hugo De Jonge weten tijdens de persconferentie op dinsdag 2 november. 

Het gaat niet goed met de coronacijfers, zo zei De Jonge tijdens de persconferentie. “Het OMT heeft ons laten weten dat als we nu niet ingrijpen, we in december het dubbele aantal mensen op de IC hebben liggen. Dat kunnen we ons niet veroorloven, dan zijn er dus minder handen voor andere zorg.”

Nieuwe maatregelen

En dus voert het kabinet opnieuw maatregelen in. Concreet betekent dat, dat - naast de huidige maatregelen (zoals de sluitingstijden van de horeca) - ook deze 3 aangescherpte adviezen (weer) gaan gelden: 

- Houd 1,5 meter afstand

- Werk minimaal de helft van de werktijd thuis

- En reis buiten de spits en mijd drukte. 

Ook vragen beiden iedereen in Nederland thuis te blijven bij klachten en - bij een positieve test - het advies van de GGD te volgen.

Mondkapjesplicht weer terug

Daarnaast geldt vanaf zaterdag dat de mondkapjesplicht weer gaat gelden voor niet alleen het openbaar vervoer bijvoorbeeld, maar ook stations en perrons, publiekslocaties zoals bibliotheken, overheidsgebouwen en ziekenhuizen. Ook op scholen wordt het vanaf zaterdag weer verplicht een mondkapje te dragen in de gangen en de kantine. Uitzondering zijn jeugdactiviteiten voor iedereen van 18 jaar of jonger. Zo wees Rutte ook op de doorgang van Sinterklaas-intochten als uitzondering. 

“Het begint met naleving. We gaan dit samen doen. Ter bescherming van onszelf en mensen die ons lief zijn. Laten we elkaar erop aanspreken en elkaar helpen. Dit is écht belangrijk.”

Maatregelen 12 november

Opvallend was verder dat het kabinet broedt op deze stappen:

- een verplicht coronatoegangsbewijs laten zien aan je werkgever, maar ook in onder meer winkels, dierentuinen en pretparken

- en ook extra maatregelen voor dorpen en steden waar de vaccinatiegraad laag is, maar het aantal mensen hoog dat met corona in het ziekenhuis ligt

Op 12 november wordt besloten of verder wordt gegaan met deze stappen, en zo ja, op welke manier dan. 

Boosterprik

Tot slot gaven De Jonge en Rutte nog aan dat vanaf begin december 80-plussers een zogenaamde ‘boosterprik’ (derde prik) uit voorzorg kunnen halen waar gewenst - om zo extra beschermd te zijn. Daarna komt deze mogelijkheid er voor de 60- tot 80-jarigen, en ook zorgmedewerkers zullen volgen. Als al deze kwetsbare groepen geweest zijn, kan iedereen van 60 jaar of jonger een boosterprik halen.