Toch Omloop Engewormer inline skating

Nieuws
Junioren aan kop. (Foto: STG Zaanstreek)
Junioren aan kop. (Foto: STG Zaanstreek) rodi.nl

ENGEWORMER - De zesde editie Omloop van de Engewormer inline skating moest dit jaar noodgedwongen uitwijken naar een ander parcours, maar vond zaterdag 23 juni toch plaats. Organisator STG Zaanstreek nam kort van tevoren het besluit om de wedstrijd om de OomsSport Skeelercup naar de wielerbaan van DTS in sportpark De Kalverhoek te verplaatsen.
Onder prima weersomstandigheden luidde wethouder Harold Halewijn van gemeente Wormerland de bel voor het vertrek van vijftig rijders. Een wedstrijd over 40 kilometer, ofwel 32 ronden, begon daarmee om 17.30 uur. Als er een vergelijking met schaatsen gemaakt zou worden, was op dit parcours de term 'mooi zwart ijs' van toepassing. Na een gematigde ronde als gewenning ging de strijd los en de snelheid omhoog. Snelheden van boven de 40 kilometer per uur waren aan kop geen uitzondering. Een drietal junioren, 16 tot en met 18 jaar, bepaalde de wedstrijd met ontsnappingen en door het peloton van uiteindelijk twintig rijders hun wil op te leggen. De uiteindelijke winnaar, Daan Spruit, presteerde het om in de voorlaatste ronde nog weg te springen en het jagende peloton op 3 seconden achter zich te houden. De 40 kilometer werd afgeraffeld in 1 uur en 7 minuten, wat neerkomt op een gemiddelde snelheid van bijna 35,5 kilometer per uur.
Van de deelnemende Zaankanters wist alleen John van Dijk in het peloton stand te houden en als achttiende te finishen. De andere Zaankanters, Mark Peters, Eva Peters, Jery Bruinsma en Yvonne Kuin, allen lid van STG Zaanstreek, zaten hier drie of meer ronden achter. Ingedeeld naar leeftijdsklasse en dames en heren mocht Eva Peters wel op het podium plaatsnemen om als derde dame de bloemen in ontvangst te nemen.

Parcours

Volgend jaar hopen de organiserende partijen er weer een echte Omloop van de Engewormer van te maken. De wedstrijdorganisatie betreurt een organisatiefout van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, die de Engewormer-dijk beheert. Drie weken voor het skeelerevenement werd over de 3 kilometer dijkweg een dikke antislijtlaag grind gestrooid. De organisatie van de omloop keurde daarom het parcours af en blies de wedstrijd en toertocht om veiligheidsredenen af.