Dag van de familiegeschiedenis bij Waterlands Archief

  Nieuws
Foto van de familie Bakker uit Wormer ca 1925, collectie Jan Vink. (Foto:Waterlands Archief)
Foto van de familie Bakker uit Wormer ca 1925, collectie Jan Vink. (Foto:Waterlands Archief) (rodi.nl)

WORMER/PURMEREND - Wie is niet nieuwsgierig naar zijn voorouders? Familieonderzoek is voor talloze Nederlanders een inspirerende hobby, steeds meer mensen gaan op zoek naar hun roots. Dat is onder andere te zien in het populaire TV-programma Verborgen Verleden, waarin bekende Nederlanders op zoek gaan naar hun voorouders. Zaterdag 17 februari houdt het Waterlands Archief een dag waarin familiegeschiedenis centraal staat. In het programma valt voor jong en oud veel te beleven. De toegang is gratis.
Sinds de oprichting van het Waterlands Archief in 1979 hebben vele Waterlanders onderzoek gedaan naar hun voorouders. Het Waterlands Archief is namelijk dé plek in de regio waar men terecht kan wanneer de voorouders hebben gewoond in de gemeenten Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Purmerend, Waterland en Wormerland. Het onderzoek kan gedaan worden in zowel eeuwenoude bronnen als in in de studiezaal, als digitaal op de website.
Op het programma staan:Een presentatie over de genealogische website WieWasWie door het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis; Jan Schilder (Vik) uit Volendam vertelt over zijn Volendamse voorouders. Harmen Snel, bekend van het TV-programma Verborgen verleden en werkzaam bij het Stadsarchief Amsterdam, verzorgt een presentatie over genealogisch onderzoek en zijn medewerking aan genoemd TV-programma. In de studiezaal kan men terecht voor informatie over voorouders en onderzoek doen. Vertegenwoordigers van de Nederlandse Genealogische Vereniging en het CBG Centrum voor familiegeschiedenis helpen belangstellenden graag op weg, terwijl genealogen uit diverse plaatsen uit de regio vertellen over hun onderzoek. De Bibliotheek is present met boeken over familieverhalen. Er kan ook meegelopen worden door de depots van het archief.

Kinderactiviteiten

Ook voor de jongste Waterlanders is veel te doen op het gebied van hun familiegeschiedenis. Kinderen kunnen met hun (groot-)ouders een zogenoemde kwartierstaat invullen met de namen van zichzelf, ouders, grootouders en eventuele overgrootouders en daarmee een begin maken van hun eigen speurtocht naar hun (verre) opa’s en oma’s. Ze krijgen de kwartierstaat mee en kunnen die eventueel thuis aanvullen met portretfoto’s. Verder kunnen zij op een speelse manier leren hoe de mensen vroeger schreven (belangrijk om oude bronnen te kunnen lezen) en ze kunnen puzzelen. Daarnaast kunnen ze een eigen familiewapen ontwerpen terwijl er voor de jongste kinderen kleurplaten zijn. Voor alle kinderen die het Waterlands Archief zaterdag 17 februari bezoeken, ligt de Taal & Verhaal-krant klaar.
Programma

11.00 uur   Opening van de dag
11.30 uur   Presentatie website WieWasWie door CBG|Centrum voor familiegeschiedenis
12.30 uur   Rondleiding door het Waterlands Archief (verzamelen in studiezaal)
13.30 – 14.00 uur   Jan Schilder met presentatie over zijn familie
14.30 – 15.15 uur   Presentatie door Harmen Snel (Stadsarchief Amsterdam)
13.00 – 16.00 uur   Doorlopend kinderactiviteiten
Het Waterlands Archief bevindt zich aan Wielingenstraat 75 in Purmerend.

Meer berichten