Tycho in actie voor onderzoek naar metabole ziekten bij kinderen

  Nieuws
Tycho Bekenkamp uit Wormer gaf samen met onder anderen BN'er Anouk van Schie het startschot van de VriendenLoterij PrijzenMarathon voor Metakids. (Foto: VriendenLoterij)
Tycho Bekenkamp uit Wormer gaf samen met onder anderen BN'er Anouk van Schie het startschot van de VriendenLoterij PrijzenMarathon voor Metakids. (Foto: VriendenLoterij) (rodi.nl)

WORMER - Een bijzondere dag was het vorige week dinsdag voor de vijftienjarige Tycho Bekenkamp uit Wormer. Hij heeft de metabole ziekte galactosemie en is één van de gezichten van de nationale actie van de VriendenLoterij en Stichting Metakids die deze dag van start is gegaan. Tijdens deze actie wordt geld ingezameld voor onderzoek naar metabole ziekten. Tycho gaf samen met andere kinderen met een metabole ziekte en bekende Nederlanders, waaronder Irene Moors, Gerard Joling, Wolter Kroes, Rick Brandsteder en Anouk van Schie, symbolisch het startschot van deze actie.
Tijdens de kick-off gingen twee teams van BN'ers onder leiding van Irene Moors en Gerard Joling in estafettevorm over een stormbaan. Tijdens het eindspel, het maken van de puzzel, mochten de kinderen een handje helpen. Irene Moors, ambassadeur VriendenLoterij: "De stormbaan staat symbool voor alle hobbels die een kind met een metabole ziekte moet nemen. Dinsdag gingen wij symbolisch voor hen de strijd aan. Veel kinderen met een metabole ziekte raken lichamelijk en verstandelijk beperkt of komen zelfs te overlijden. Dat komt omdat deze slopende ziekten vaak te laat worden herkend en daardoor niet of niet snel genoeg te behandelen zijn. Dat is toch te gek voor woorden?! Daarom zet ik mij in voor de VriendenLoterij PrijzenMarathon, zodat we veel geld inzamelen voor onderzoek naar metabole ziekten."

Galactosemie
Tycho heeft de metabole ziekte galactosemie, wat inhoudt dat hij geen galactose kan verdragen. Dit is een product dat voornamelijk voortkomt uit lactose. Moeder Margo vertelt: "Tycho werd gezond geboren en alles ging goed. Totdat hij vijf dagen na zijn geboorte begon over te geven en hij letterlijk doodziek werd. Hij zag knalgeel en was heel erg suf. We zijn met spoed naar het ziekenhuis gegaan en daar kwamen ze er vrij snel achter dat hij niet tegen lactose kon, ook niet tegen moedermelk. Tycho heeft op het randje van de dood gelegen. Gelukkig werden pasgeborenen kinderen met dezelfde symptomen getest op galactosemie en kon er snel actie worden ondernomen. Inmiddels zit deze variant ook in de hielprik. Ik steun dan ook graag deze nationale actie van de Vriendenloterij PrijzenMarathon voor Metakids, zodat er meer onderzoek gedaan kan worden en meer ziekten met de hielprik gescreend kunnen worden."
Meer informatie: www.vriendenloterij.nl/metakids.

Meer berichten