29e Open Wormer kolftoernooi

  Nieuws

WORMER - Wat speelt zich af in het Mooriaanshoofd? Vanaf woensdag 31 oktober is er het 29e Open Wormer kolftoernooi. Woensdag 31 oktober (avond) en vrijdag 2, zaterdag 3 en zondagochtend 4 november vinden de voorrondes plaats. Zondagmiddag 4 november is de grote finale van dit kolftoernooi.
Kolf is een oude sport die voornamelijk nog in Noord-Holland gespeeld wordt en alle ongeveer 150 topkolvers uit de provincie geven dan ook acte de préseance bij dit toernooi. Alle wedstrijden zijn in het nostalgisch ingerichte Mooriaanshoofd aan Dorpsstraat 417 in Wormer. Ze beginnen woensdagvond om 19.00 uur en vrijdag en zaterdag om 9.30 uur. Het gaat de hele dag en avond door, behalve zaterdagavond. De finale vindt zondag 5 november om 15.00 uur plaats. Tijdens de finale komen de beste twaalf dames en twaalf heren terug en strijden dan om de miniatuurkolfkliek. Deze is beschikbaar voor zowel de dames- als de herenkampioen. Een bezoek aan dit toernooi is volgens de organisatie zeker de moeite waard. Bezoekers kunnen dan kennismaken met een spel dat al in de middeleeuwen op straat of op het ijs werd gespeeld. De uitslagen tijdens het toernooi zijn te volgen op: openwormer.webklik.website.
Ook op de vaste speelavonden, dinsdagavond (dames) of woensdagavond (heren) zijn belangstellenden altijd van harte welkom. Beide avonden beginnen om 19.30 uur. Ter kennismaking kunnen geïnteresseerden zelf bij Togido-Wormer drie maanden gratis meespelen.

Kolf

Kolf wordt gespeeld met een slaghout(kliek) en een gummi- of sajetbal. Kliek is ook de aanduiding voor het kromme uiteinde van het slaghout dat in vorm iets lijkt op de hockeystick. Kolf wordt gespeeld op een overdekte kolfbaan, meestal tussen de 16 en 17,5 meter lang en rond 5 meter breed, volkomen vlak en afgezet met rabatten. De belangrijkste kunst van het kolven is het juiste effect met de bal op de paal geven, in de juiste snelheid. Daarbij spelen concentratie en beheersing een belangrijke rol.

Meer berichten