Molenmuziek bij Molen de Koker

Nieuws

WORMER - Ter gelegenheid van het Door Het Lint Festival zijn zaterdag 6 juni ter plaatse van Molen de Koker in Wormer twee voorstellingen met molenmuziek te bewonderen. De optredens vinden plaats aan het einde van de middag en het begin van de avond.
Het muziekstuk is speciaal voor het festival bedacht. Het is geschreven en samengesteld door Paul van der Velde en Rob Hendriks. Het stuk bestaat vrijwel geheel uit origineel materiaal. "Je moet het je voorstellen als een geluidscollage van allerlei molengeluiden, aangevuld met molengedichten en live geïmproviseerde muziek door Rob Hendriks en mijzelf", vertelt Paul van der Velde enthousiast.
Voor de uitvoering werden speciaal gedichten over molens geschreven. Ook werden oude molenteksten, alle namen van de molens die ooit in Wormer hebben gestaan en het 'Zaens Molelied' opgedoken. Diverse Zaankanters spraken deze gedichten, teksten en namen van tevoren in. Daarbij werd medewerking verleend door bekende streekgenoten met markante stemmen zoals Marie Kleij, zangeres Hettie Koopman, zanger Frank van Pardo, radioman Chris van Westrop, musicus Cees Woudt en molenspecialist Ron Couwenhoven.
Verder werden in enkele Zaanse molens het afgelopen half jaar geluidsopnamen gemaakt van het kraken, de wind, de molenstenen, de stampers en de regen, wat de basis van de performance vormt. Beide muzikanten hopen op mooi weer, zodat de uitvoering in de open lucht kan plaatsvinden. Bij slecht weer gebruiken ze de molenschuur van Molen de Koker. Ze voeren het stuk zaterdag 6 juni tweemaal uit: aan het eind van de middag en aan het begin van de avond.
Aanvangstijden en alle verdere details zijn te vinden op de website van het Door Het Lint Festival: www.doorhetlintfestival.nl. De toegang is gratis. Molen de Koker bevindt zich op Oosteinde 14 in Wormer.