Documentaire bassist Steffhaan in De Fabriek

Nieuws

ZAANDAM - De Zaanse bassist Ben Steffhaan was een bekend figuur binnen de Zaanse popscene. Na zijn plotselinge overlijden vorig jaar werd er een memorialfestival georganiseerd in het Koogerpark. Bovendien werd er een monument gemaakt, dat binnenkort eveneens in het Koogerpark wordt geplaatst. Nu is er een documentaire over Steffhaans leven gemaakt die zaterdag 14 november wordt vertoond in De Fabriek in Zaandam.
De documentaire is gemaakt door Jaap van Willigen. De Zaanse filmer en cameraman maakte een indringend muzikaal portret aan de hand van oude video-opnamen, geluidsopnamen en interviews met een aantal Zaanse musici. Steffhaan kwam in de zomer van 2014 plotseling te overlijden. De (bas)gitarist, die in talloze Zaanse bandjes speelde, was geliefd in de Zaanse muziekscene.
Het spontaan georganiseerde en massaal bezochte herdenkingsconcert door twintig Zaanse bands in oktober 2014 in Het Koogerpark in Koog aan de Zaan werd op verzoek gefilmd door Van Willigen. Steffhaan was tot dan toe een onbekende figuur voor Van Willigen. Het herdenkingsconcert en de vele emotionele reacties maakten hem nieuwsgierig naar de achtergronden.
Dat heeft geleid tot de documentaire. Na de vertoning daarvan is er aansluitend een afterparty in het stamcafé van Steffhaan: cafe JINX. De documentaire wordt zaterdag 14 november om 17.00 uur gedraaid in De Fabriek, Jan Sijbrandsteeg 12 in Zaandam. De entree bedraagt 7,50 euro en is inclusief een consumptie tijdens de afterparty.