Kerstconcert in de Zuidervermaning

Nieuws

WESTZAAN - Kerstmis is het feest van de vrede. In deze roerige tijden waarin de wereld bol staat van agressie en oorlog staat dit thema dan ook centraal. Iemand die zich daar tot op heden nog altijd voor inzet is de Dalai Lama, Nobelprijswinnaar van de Vrede. Voor Chris Hinze aanleiding om hier aandacht aan te besteden in de vorm van een multimediakerstconcert. De componist, fluitist en wereldreiziger komt woensdag 16 december samen met gong- en klankschalenspecialist Ton Akkermans naar de Zuidervermaning in Westzaan. Daar geven zij een concert.
Tijdens de theatertour 'Sun Wind Rain Water & Corn' in 2013/2014 werkte Hinze onder anderen met Ton Akkermans. De intensiteit van het spel van Akkermans boeide Hinze dermate dat een verdere samenwerking niet kon uitblijven. Het concert 'Tibet, Muziek en Stilte' is een combinatie van op een groot scherm vertoonde videobeelden, Tibetaanse klanken en fluitspel van Hinze en klankschalen van Akkermans.
Hinze bezocht in 1992 voor het eerst Tibet. Sindsdien heeft hij zijn hart verpand aan dit land met zijn naar eigen zeggen vreedzame bevolking. Geïnspireerd door zijn vele reizen door Tibet maakte hij vier Tibet-cd's. Daarmee kon hij deels 'the Tibetan case' ondersteunen.
Ton Akkermans bespeelt onder meer de grote plaat gong, die een combinatie is van een tamtam en gong/klankbuizen waarvan de langste bijna twee meter lang is. Het is een geheel van klankschalen, bellen, cymbalen, triangels en fosforbronzen/ijzeren/titanium klankstaven. Al deze instrumenten zijn door Akkermans zelf met de hand gesmeed.
Het optreden begint om 20.15 uur. De Zuidervermaning bevindt zich op Zuideinde 233 in Westzaan.