Zaanse Hout Academie van start

Nieuws

ZAANDAM - De oprichters Louis Groen en Maarten Voster meldden zaterdag 2 november officieel dat de Stichting Zaanse Hout Academie is opgericht. Groen en Voster willen De Hout Academie geen gebouw of instituut laten worden, maar vooral gaan werken met de bestaande instituten, zoals het Gemeentearchief, het Zaanse Museum en erfgoedorganisaties.
De Zaanse Hout Academie gaat zich bezighouden met zowel de traditionele Zaanse Houtbouw als nieuwe ontwikkelingen in die bouw. Met onderzoek, discussie, het verspreiden van kennis en een opleiding voor gespecialiseerde restauratiebouwers wil de Academie de Zaanse Houtbouw versterken. Twee wethouders voerden het woord op de door tientallen belangstellenden bezochte bijeenkomst. Jeroen Olthof, wethouder monumentenzaken, benadrukte de noodzaak om vanuit de Zaanse traditie nieuwe vormen te ontwikkelen. Dennis Straat, wethouder ruimtelijke ordening, gaf aan graag ruimte te willen maken voor nieuwe projecten, waarin zowel oude Zaanse Houtbouw, als experimenten met nieuwe vormen plek krijgen. Straat ziet daarbij vooral ook mogelijkheden voor mensen die op die manier hun eigen huis bouwen of laten bouwen, het zogenaamde particulier of collectief opdrachtgeverschap.
De initiatiefnemers gaven aan het einde van de bijeenkomst aan nu verder te gaan met het opzetten van de opleiding van 'Zaanse houtbouwer', een website waarop alle kennis over Zaanse Houtbouw toegankelijk is. Daarnaast laat de Hout Academie een video over traditionele houtbouw maken en volgen een of meer bijeenkomsten over het nieuwe Zaanse bouwen. De initiatiefnemers riepen de aanwezigen op hieraan actief mee te doen.