'Ik dacht dat het een grapje was' - Venema treedt op met Joss Stone

Nieuws

ZAANDAM - Melissa Venema (19) treedt zaterdag 12 juli op met de wereldwijd bekende Britse soulzangeres Joss Stone. De Zaanse gaat dat doen op het North Sea Jazzfestival in Rotterdam. Het is wel even aanpoten voor het trompettalent, dat er erg naar uitkijkt. "Ik wist maar een week van tevoren dat we het nummer 'Super Duper Love' zouden doen."


Melissa vindt het geweldig, maar razendspannend. "Ik ben eigenlijk helemaal niet zo thuis in de jazz. Normaal speel ik klassiek en populaire muziek. En ik wist maar een week van tevoren dat we het nummer 'Super Duper Love' zouden doen. Ik wachtte op dat moment nog op mijn bladmuziek. De trompettiste moet dus nog even studeren. "Ja, dat is bikkelen, want ik moet alles uit mijn hoofd leren."
Tot haar verrassing werd Melissa door de producer van Stone gebeld. "Ik dacht dat het een grapje was en dat hij zich als producer voordeed. Maar het was dus echt! In elk land waar Joss Stone zingt, kiest ze iemand uit om mee op te treden. Waarschijnlijk is ze mij op YouTube tegengekomen."
Op dat online videokanaal is Melissa's optreden met André Rieu van 2008 meer dan elf miljoen keer bekeken. "Zonder André Rieu was ik minder bekend geworden. Van hem en mijn docenten aan het conservatorium in Amsterdam, Frits Damrow, Theo Wolters en Peter Masseurs, heb ik het meeste geleerd."

Muzikaal

Melissa komt uit een muzikaal gezin. Allemaal spelen ze een instrument of hebben ze dat gedaan. Net als zijn dochter speelt vader Venema trompet en piano. Haar moeder kan goed met de klarinet overweg, haar ene broer met de gitaar en de andere met de drum.
Op zesjarige leeftijd begon Melissa met blokfluit spelen bij Soli Deo Gloria in Zaandam. Toen ze twee jaar later een ander instrument mocht kiezen, werd dat de trompet. "Op de open dag van Soli vond docent Andre Ham dat ik talent had. Ik koos daarom voor de trompet."
Sindsdien heeft Melissa een indrukwekkende hoeveelheid prijzen gewonnen. Haar toekomst ligt dan ook zeker in de muziek. "Ik kan niet eens meer zonder! Dat ik mensen blij maak met mijn muziek en dat ze er steun aan hebben, de vele berichtjes op Facebook en op internet. Ja, het is gewoon het fijnste wat er is."
Op de middelbare school, die Melissa volgde aan het Kompas in Zaandam, wilde ze de gymles het liefst overslaan. "Ik was echt bang dat ik mijn handen blesseerde, want dan zou ik niet meer kunnen spelen." Gelukkig voor de muzikante zijn er op het conservatorium geen gymlessen. "Ik zit nu in mijn derde jaar van het conservatorium in Amsterdam en geef muziekles. Ik wil mijn master halen en daarna muziekles blijven geven en soleren met grote orkesten en bekende artiesten."
Joss Stone treedt zaterdag 12 juli in Rotterdam op van 21.30 tot 22.45 uur. Melissa verzorgt samen met Stone de opening van het concert. Het North Sea Jazzfestival wordt die zaterdag met korte reportages, interviews, informatie over musici en fragmenten vanaf 22.25 uur uitgezonden op Nederland 3. Radio 6 en radio6.nl zenden live uit en 3FM doet dat vanaf 20.00 uur ook.