'Vanaf een twaalf meter lange schans de Zaan in' - Spektakel tijdens Te land, ter Zaan en in de lucht
Nieuws

ZAANDAM - Nabij het Zaaneiland wordt het zondag 24 augustus een drukte van belang. Het is de dag waarop de Zaan, aan de kant van het Spiekeroog, toneel is van het evenement Te land, ter Zaan en in de lucht. Diverse waaghalzen gaan proberen met een zelf in elkaar geknutseld voertuig letterlijk en soms ook figuurlijk in de prijzen te vallen. "Het wordt een groot spektakel op de Zaan dat leuk is voor het hele gezin. De opbrengst gaat naar Blijf Groep Zaanstreek, dat helpt om huiselijk geweld te stoppen", zegt voorzitter Dennis Vis, die het evenement mede met Junior Kamer Zaanstreek organiseert.


Het evenement is de lokale versie van het bekende tv-programma Te land, ter zee en in de lucht. Vanaf 12.30 uur is er veel te zien en te doen. "Allereerst is er een parcours in het water. Deelnemers gaan met hun zelfgemaakte voertuig vanaf een twaalf meter lange schans het water in glijden. Met deze tobbedans kunnen ze op drie manieren winnen. Door als snelste aan de bel te trekken, het origineelste voertuig te hebben of door met de nodige pech de pechvogelprijs te pakken."
Een driekoppige jury gaat daarbij de winnaars aanwijzen. Johan Vlemmix, die honderd keer aan het landelijke equivalent heeft meegedaan en daar diverse keren winnaar van werd, is de presentator. Misschien herkent hij wel deelnemers. "Er zijn mensen bij die ook aan het tv-programma deelnamen en sommigen komen van ver, bijvoorbeeld uit Brabant", legt Dennis uit.

Voor elk wat wils


Maar er is meer. "De dj’s van 100% NL zorgen voor de muziek. Achter de dj’s is een plek waar mensen wat kunnen drinken. Tegelijkertijd zien ze op de videowalls hoe het eraan toegaat op het parcours. Ook zijn op het plein horecagelegenheden te vinden. Kinderen hoeven zich evenmin te vervelen. Zij kunnen zich uitleven op een springkussen en genieten van een suikerspin."
Het zijn niet alleen voertuigen die van de schans schieten, maar ook badeenden, die dat uiteraard niet vanzelf doen. "De brandweer spuit de eenden van de schans af. Iedereen kan een badeend adopteren en degene met de winnende eend ontvangt een prijs. Die bestaan uit een weekend in een droompark, een vliegles, diner in het Zaanse Inntel Hotel en een Ducktail-rally, waarbij mensen in een oude eend gaan rijden."
Ook aan sponsors en andere genodigden wordt gedacht. "De Vips gaan vanaf de pier bij het Zaantheater per boot naar het evenement en kunnen in de Vip-area wat eten en drinken. Ze worden ook weer met de boot teruggebracht en krijgen dan opnieuw iets te eten en te drinken aangeboden.

Gezinsuitje


Dennis is ervan overtuigd dat het een leuk uitje voor Zaankanters wordt. "Het wordt een groot spektakel op de Zaan vol gezelligheid en sfeer. Bezoekers kunnen die sfeer meepakken en het is leuk voor het hele gezin. Ik raad ze wel aan om met de fiets of het openbaar vervoer te komen." Na een bewogen middag worden dan om 17.30 uur de prijzen uitgereikt.
Te Land, ter Zaan en in de lucht is meer dan een jaar geleden ontstaan. "Elk jaar verzorgen we als Junior Kamer een evenement voor een goed doel. Het thema van dit jaar is de Zaan en we wilden hier daarom een spektakel organiseren. Met negen man gingen we bij elkaar zitten en we bedachten om het spel van het legendarische tv-programma Te land, ter zee en in de lucht naar Zaandam te halen. Maar zou dat wel lukken? We belden met Rene Stokvis Producties en konden een licentie afnemen. Ja, dan vertaal je een wild idee uiteindelijk naar iets wat lukt. Dat is wel heel mooi om te doen."
Meer informatie over het evenement is te vinden op: http://terzaan.nl.