De Maestro van het Zaantheater

Algemeen
Directeur Zaantheater Angelique Finkers voor even Maestro van het Noordpool Orkest in de Albert Heijn zaal van het Zaantheater.
Directeur Zaantheater Angelique Finkers voor even Maestro van het Noordpool Orkest in de Albert Heijn zaal van het Zaantheater. Foto: Yvette van der Does/Rodi Media

ZAANDAM - Directeur is ze al, maar afgelopen zaterdag was Angelique Finkers ook de 'Maestro' van het Zaantheater. Gezond gespannen was ze voor aanvang van de voorstelling van de Ashton Brothers en het Noordpool Orkest. Niet omdat ze zich zo goed kan inleven in de artiesten, maar omdat ze voor het eerst zelf een orkest mocht dirigeren. De bijzonder kans werd haar door haar medewerkers aangeboden als cadeau voor haar vijftigste verjaardag. Het Zaantheater wil een workshop dirigeren aanbieden voor Zaankanters die wel eens een baton willen vasthouden. Nee, je hoeft daar geen bladmuziek voor te kunnen lezen!

Toen in januari bekend werd dat Dominic Seldis, bekend van het muziekprogramma Maestro, naar het Zaantheater zou komen, riep Angelique enthousiast tegen programmeur Kim Muller: "Dat lijkt mij nu ook geweldig, om een keer voor een orkest te staan!". Kim trok meteen de stoute schoenen aan en wist het Noordpool Orkest te strikken voor het verjaardagscadeau.

Aan de slag

Daarna ging Angelique meteen aan de slag met het stuk Oblivion van Arton Piazzolla en ontdekte hoe leuk dirigeren is. Angelique: "Ik kende het stuk van Piazzolla al van voor naar achteren en gelukkig zat het al in het repertoire van het Noordpool Orkest. Ik kon zelf niet dirigeren, wel heb ik vroeger pianoles gehad en zangles, maar ik kan inmiddels geen noot meer lezen. Partituren lezen kan ik wel, maar na een aantal maten ben ik de draad kwijt. Mijn man is professioneel muzikant en heeft me nu een aantal lessen gegeven en ik heb een les gekregen van Otto Burg van Fluxus. Daarna ben ik veel gaan oefenen."

Bijzondere ervaring

Het werd een mooie ervaring voor Angelique. "Als het orkest maar blijft spelen!" Daar zou ze al heel blij mee zijn geweest. En dat is haar gelukt en het ging haar nog goed af ook. Ze beleefde er zichtbaar veel plezier aan. "Het is nog leuker dan ik had verwacht", laat ze na afloop opgelucht weten. 

Bij de voorbereiding op haar 'Maestro moment' bedacht Angelique dat het fantastisch zou zijn als meer mensen de gelegenheid zouden krijgen om eens voor een orkest te staan. "Het is ook niet voor niets dat dat de televisieserie Maestro van AVROTROS zo goed wordt bekeken. 

Dat de televisieserie Maestro van AVROTROS zo goed wordt bekeken. We zijn nu samen met Fluxus een cursus aan het ontwikkelen voor het komende seizoen. We zijn van plan workshops te gaan ontwikkelen voor zowel particulieren als bedrijven."

Informatie ontvangen over de cursus? Stuur vrijblijvend een mail naar: maestro@zaantheater.nl