Literaire salon rond Simon en Herman Gorter

Algemeen
De Gorters.
De Gorters. Foto: It Happened One Night Theaterproducties

ZAANDAM - De laatste literaire salon 'Mens durf te lezen' van het seizoen is zondagmiddag 14 april te zien in het Zaantheater, Zaandam. Centraal staat de bijzondere band tussen de bekende dichter Herman en zijn vader Simon Gorter. Vader Gorter was doopsgezind predikant en woonde met zijn gezin zeven jaar in Wormerveer.

Herman Gorter werd 26 november 1864 geboren aan de Zaanweg 36 in Wormerveer. Op de gevel van zijn geboortehuis is nog altijd een plaquette te zien met de tekst: 'Minnaar van het schone en edele in natuur en mensheid, dichter en socialist.' Niet alleen dit Herman Gorterhuis herinnert Zaanstad aan zijn beroemde inwoner. Dit geldt ook voor de Herman Gorterschool, in Wormerveer de basisschool De Mei, een Herman Gorterweg- én straat, waar dichtregels uit een van zijn bekendste liefdesgedichten de flats sieren.

Gorter zelf was echter niet zo dol op zijn geboortestreek. Volgens Gorters biograaf vanwege de pijnlijke herinneringen aan de slechte gezondheidstoestand van zijn vader. Volgens zoon Herman kwam dat door de vochtige kou van de brede Zaanstroom. Weinig verbinding dus tussen Herman Gorter en de Zaanstreek, zo lijkt het. Maar klopt dat wel? Deze salon gaat op zoek naar het antwoord. Presentator Hans Kuyper spreekt met schrijver/journalist Eduard Visser (Wormerveer, 1942), auteur van 'God, het woord en de tering: Leven en werk van Simon Gorter' uit 2017 en met Bouwe Postmus, die alles weet van de Zaanse doopsgezinde gemeenten.

Muzikaal valt er deze middag ook weer veel te beleven: Cindy Bell en William Spaaij zingen liedjes uit het Nederlands kleinkunst- en musicalrepertoire. De Zaanse Inge Reijn begeleidt hen aan de piano. Pianist Marcel Worms neemt bezoekers mee naar de muzikale wereld van de tachtigers. Er is aandacht voor de Nederlandse componist Alphons Diepenbrock, met wie Gorter bevriend was. Rick Dros leest een aantal fragmenten uit werk van vader en zoon Gorter voor.

Mens durf te lezen! is toegankelijk voor iedereen en is een literaire middag met de Zaanstreek als stralend middelpunt. Bezoekers kunnen komen genieten van het hele pakket: onder het genot van een drankje luisteren en kijken naar interviews, livemuziek en andere optredens.

Mens durf te lezen begint om 16.00 uur. Kaarten (vanaf 7,78 plus 3,60 euro voor pauzedrankje en garderobe) zijn te bestellen via www.zaantheater.nl of via 075-6555333. De kaartverkoopbalie in het theater is van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur geopend.