Samenwerking Zaans Medisch Centrum en Amsterdam UMC ondertekend

Algemeen
V.l.n.r., boven naar beneden: Frida van den Maagdenberg (bestuurder Amsterdam UMC), Boris Kanen (voorzitter medische staf ZMC, internist-endocrinoloog), Hans Romijn (bestuurder Amsterdam UMC), Marian de Vries (lid Raad van Bestuur ZMC) en Mark Kramer (bestuurder Amsterdam UMC).
V.l.n.r., boven naar beneden: Frida van den Maagdenberg (bestuurder Amsterdam UMC), Boris Kanen (voorzitter medische staf ZMC, internist-endocrinoloog), Hans Romijn (bestuurder Amsterdam UMC), Marian de Vries (lid Raad van Bestuur ZMC) en Mark Kramer (bestuurder Amsterdam UMC). Foto: Zaans Medisch Centrum

"Een behandeling tegen kanker is zwaar", zegt Svitlana Tarasevych, longarts in het Zaans Medisch Centrum. "Laat staan dat je daarvoor ook nog elke keer naar Amsterdam moet reizen." Dat reizen hoeft niet meer voor patiënten die met immunotherapie tegen longkanker worden behandeld. In het samenwerkingscontract tussen Zaans Medisch Centrum en Amsterdam UMC zijn afspraken gemaakt die het mogelijk maken om in de toekomst meer patiënten uit de Zaanstreek dichterbij huis te kunnen behandelen.

Tarasevych werkt al langer samen met het Amsterdam UMC en is er enorm trots op dat het Zaans Medisch Centrum aan alle eisen voldoet om 'haar' patiënten immunotherapie te kunnen bieden. "Elke week overleggen we met alle betrokken specialisten, radiologen oncologieverpleegkundigen en radiotherapeuten, voor de beste behandeling van onze patiënten", vertelt Tarasevych. "We komen geregeld bij elkaar over de vloer, lopen stages bij elkaar en zetten nascholingen op."

Haar evenknie Idris Bahce, longarts in het Amsterdam UMC, heeft ook aan de wieg gestaan van de samenwerking tussen beide afdelingen. "De patiënt moet op de juiste plaats de juiste behandeling krijgen", vertelt Bahce. "Onze ziekenhuizen vullen elkaar goed aan. We werken goed samen, we delen onze protocollen, overleggen wekelijks en mailen tussendoor regelmatig.

De longartsen van beide huizen vormen één team. Samen willen we dat de patiënt dicht bij huis wordt behandeld als dat kan, zoals nu met immunotherapie in het Zaans Medisch Centrum." Zowel Tarasevych als Bahce zien mogelijkheden voor gezamenlijke spreekuren van de Zaandamse en Amsterdamse specialisten, waardoor meteen elke praktische vraag in het vertrouwde ziekenhuis van de patiënt beantwoord kan worden.

Meer behandelingen

Ruurd Jan Roorda, voorzitter Raad van Bestuur Zaans Medisch Centrum, is van origine kinderarts. Daarom snapt hij maar al te goed hoe prettig het is voor patiënten als zij dicht bij huis geholpen kunnen worden en hoe de kwaliteit van de zorg gediend is met deze samenwerking van beide ziekenhuizen. Hij is erg blij met het samenwerkingscontract, ook omdat twee ziekenhuizen meer patiënten aan kunnen dan één, waardoor de patiënt ook nog eens sneller aan de beurt is.

Mark Kramer, lid Raad van Bestuur Amsterdam UMC, is van origine internist. Dus ook hem hoef je niet uit te leggen waarom patiënten als het niet nodig is liever niet te veel kilometers reizen.

Roorda en Kramer zien het samenwerkingscontract als basis om beide ziekenhuizen in samenwerking nog meer behandelmogelijkheden aan te bieden voor de patiënten in Noord Holland.