V.l.n.r. de commissie Fundraising van de Junior Kamer Zaanstreek: Thijs Aafjes, Dennis Vis, Jordy v.d. Heide, Mitch Verhoeff, Sven Joustra en Jordy Wessels. Op de foto ontbreken Jordy Jas, Özgur Kasirga, Jelle Erfmann en Terry Reinders.
V.l.n.r. de commissie Fundraising van de Junior Kamer Zaanstreek: Thijs Aafjes, Dennis Vis, Jordy v.d. Heide, Mitch Verhoeff, Sven Joustra en Jordy Wessels. Op de foto ontbreken Jordy Jas, Özgur Kasirga, Jelle Erfmann en Terry Reinders. (Foto: JKZ)

Zaanse Zwem Challenge voor goede doel

ZAANDAM - Geïnspireerd door de diverse populaire open water zwemwedstrijden van de laatste tijd, wordt nu ook de Zaanse Schans hét decor van een sportevenement in het water: De Zaanse Zwem Challenge. Het wordt een spannend evenement dat 30 juni wordt gehouden. De Fundraising Commissie van de Junior Kamer Zaanstreek (JKZ) organiseert het evenement dat straks flink op de kaart komt te staan. Niet alleen is er veel aandacht voor het evenement zelf, de aandacht gaat ook uit naar het goede doel. De deelnemers zwemmen namelijk voor buitenspeelgoed voor de kinderafdeling van het Zaans Medisch Centrum in Zaandam. Verwacht wordt dat straks ruim 600 gesponsorde deelnemers in het water liggen. Ze gaan het tegen elkaar opnemen voor Zaanse roem. Voor VIP's is er een speciaal programma en verder is er voor elk wat wils op het evenemententerrein met muziekpodium en lekker eten en drinken.

In het verleden hebben de JKZ en het ZMC vaker met elkaar opgetrokken om geld in te zamelen voor diverse projecten. Zo werd eerder een bedrag opgehaald voor tv's voor op de kamers van de patiënten en werd een totale speeltuin aangelegd in het voormalige gebouw van het ziekenhuis. Met het nieuwe ziekenhuis heeft het Zaans Medisch Centrum andere wensen. Sinds de vernieuwing was er geen budget over voor de aankleding van het buitenterrein en enkele pedagogische producten voor op de speelkamer van de kinderafdeling. Het ZMC heeft nu de wens om op het dakterras een nieuw buitenspeelhuis neer te zetten voor de zieke kinderen. "Het moet prima lukken om een mooi en groot speelhuis te realiseren!", zegt Sven Joustra. "Samen met de ander commissieleden zijn we volop in voorbereiding om dit te kunnen waarmaken met het organiseren van dit evenement. Samen met de gemeente en de havendienst is nu een draaiboek gemaakt voor een veilig en bijzonder zwemevenement. In de aanloop naar de Challenge wordt uiteraard ook het zwemwater getest. Iedereen met een zwemdiploma a en b kan meedoen: jong en oud. De jeugd zwemt de 500 meter en de volwassenen 800 meter. Dat is prima te doen en voor wie het nodig heeft kan onderweg overal uitrusten bij pontons en natuurlijk varen ook reddingsboten met hulpverleners mee. Het zwemmen gaat in zogenoemde runs, waar bij sommige runs wel 120 man tegelijk in het water ligt!"

Spectaculair

Dat wordt straks een spectaculair gezicht met de molens als decor en aanmoediging langs de kant. Er wordt gestart bij de hoogste steiger van de schans. Het parcours loopt tot de Julianabrug. "De echte getrainden onder ons kunnen het prima zwemmen binnen 10 minuten!", weet Joustra. "Het is ook goed te doen voor kinderen. De jeugd van 12 t/m 14 jaar mag meedoen als ze een begeleider meenemen het water in. De eerste run start rond de middag en de laatste verwachten ze na vijven bij de finish. Uiteraard zijn er faciliteiten voor het omkleden (warme douches, kleedruimtes). Voetbalvereniging ZVV helpt mee en ook Duyves stelt een parkeerplaats ter beschikking. "ZVV stelt zelfs het inzaaien van een van hun voetbalvelden uit tot na dit evenement!" De Zaanse Schans is ook erg enthousiast over het waterspektakel. "Zij vinden het belangrijk dat het gebied rondom de Schans ook wordt benut voor lokale activiteiten en niet alleen voor toeristen!"

Positieve bijdrage

De JKZ wil met het evenement een spektakel in de Zaanstreek - en in de Zaan - neerzetten en tevens een positieve bijdrage leveren aan het goede doel. JKZ is onderdeel van Junior Chamber International, één van de grootste netwerken ter wereld met als voornaamste doel de persoonlijke ontwikkeling van haar leden en bijdragen aan positieve veranderingen in de maatschappij. Ze onderscheidt zich door de aard en omvang van de evenementen die jaarlijks tot stand worden gebracht. Zo verzorgt de JKZ elk jaar een groot evenementen, die hetzij als businessevenement, hetzij als publieksevenement zijn bedoeld. Hoe dan ook: er wordt altijd een Zaans Goed Doel ondersteund en nu dus het Zaans Museum. Joustra tot slot: "We willen een groot bedrag ophalen voor een speelhuis en speciale voorleesboeken. We willen daarvoor minimaal op een bedrag van 5000 euro uitkomen!"

Inschrijven

De Zaanse Zwem Challenge is volledig afhankelijk van giften en sponsoring van particulieren en bedrijven. Deelnemers kunnen de Challenge aangaan door zich in te schrijven via de website. Elke deelnemer kan zich laten sponsoren om zo een steentje bij te dragen aan het goede doel. De deelnemer die het hoogte sponsorbedrag weet op te halen krijgt tevens een extra beloning. Bedrijven kunnen zich tijdens het evenement daarnaast ook op een positieve manier profileren in de regio. Fiscaal is sponsoring interessant omdat deze bijdragen als reclamekosten aftrekbaar zijn. Naast het vergroten van de naamsbekendheid door alle uitlatingen en reclame rondom het evenement, kunnen sponsoren gebruik maken van de uitstekende VIP-faciliteiten, een unieke gelegenheid dus om daarvoor de eigen relaties uit te nodigen.

Doe mee aan dit nieuwe en unieke evenement! Geef je op en geef aan het ZMC via www.jkz.nl


Yvette van der Does
Meer berichten