(Foto: Aangeleverd)

Barbara van Marle geselecteerd voor expositie in het Rijksmuseum

REGIO - Elk kunstenaar droomt ervan om te mogen exposeren in een wereldberoemd museum. Voor de Zaanse kunstenares Barbara van Marle wordt deze droom werkelijkheid. Zij is een van de kunstenaars die is geselecteerd door de jury van het Rijksmuseum om te mogen exposeren tijdens de expositie 'Lang Leve Rembrandt'.

Meer dan 8.000 mensen uit 95 landen gaven begin dit jaar gehoor aan de oproep een zelfgemaakt kunstwerk geïnspireerd op Rembrandt in te sturen. Barbara stuurde het werk 'Cornelia' in, genoemd naar de moeder en dochter van Rembrandt.

Als klein meisje intrigeerde het werk van Rembrandt Barbara al. Eenmaal op de academie leerde zij over zijn werkwijze en met name zijn gebruik van het licht. "Het hoogste licht dat als laatste in het schilderij wordt aangebracht." 

"Ik hoor mijn docenten nog regelmatig in mijn hoofd, als ik met mijn werk bezig ben." Het werk van Barbara van Marle gaat over herinneringen. 'We are what we remember'. Het afgebeelde moment draagt de lagen van de geschiedenis met zich mee. Het NU bestaat niet zonder voorgeschiedenis, bewust of onbewust. Het overdragen van ervaringen en emoties tussen generaties, is iets wat haar intrigeert.

'Cornelia' zal met nog 562 kunstwerken te zien zijn van 15 Juli tot 15 September in de phillipsvleugel van het Rijksmuseum. Een groot aantal inzenders koos voor Lang Leve Rembrandt een bestaand schilderij of bekende ets van Rembrandt als bron van inspiratie. Sommigen maakten een directe kopie, anderen varieerden in stijl, medium en techniek of werkten conceptueel. Met 90 verschillende versies van de Nachtwacht, 260 kinderkunstwerken en 118 zelfportretten van Rembrandt wordt de ongekende creativiteit van alle kunstenaars straks in de tentoonstelling duidelijk zichtbaar.

Meer berichten