Dompel je onder in Zaanse cultuur

Cultuur
De Zaanse UITmarkt belooft dit jaar weer een spektakel te worden.
De Zaanse UITmarkt belooft dit jaar weer een spektakel te worden. Foto: Rob Verweij

ZAANDAM - Dompel je zaterdag 7 september onder in cultuur tijdens de derde editie van de Zaanse UITmarkt op de Rozengracht. Een dag vol muziek, film, theater, dans, kunst en literatuur. Maak kennis met alle culturele instellingen die Zaanstad rijk is en bekijk de programma's voor het nieuwe seizoen.

Bijna alle Zaanse culturele instellingen presenteren dan hun aanbod. Er zijn de hele dag optredens op twee podia en ook bij de stands zijn activiteit. Om precies 12.00 uur barst het cultureel festijn los met een spectaculaire opening gevolgd door de onthulling van het standbeeld van Monet op de Rozengracht. Een historisch moment, mis het niet! Voor de eerste duizend bezoekers staat er (vanaf 12.00 uur en op is op dus kom op tijd) een gratis goodiebag klaar met producten van Lassie, Verkade, Albert Heijn, e.v.a. n de stands van de verschillende culturele instellingen en op het terrein zelf vinden veel activiteiten plaats voor jong en oud. Kom bijvoorbeeld experimenteren met water bij de stand van het HEMLAB, broodjes bakken en luisteren naar verhalen bij BIND, creëer mee aan de TENToonstelling van Fluxus of probeer een trompet te bespelen bij OrkestZ, of stap in de Theatermijnbus voor een korte, knotsgekke theatervoorstelling. Dit is slechts een greep uit het totale aanbod, dit jaar zijn er 26 culturele instellingen met een stand. En je altijd al eens mindfulness willen proberen? Of is dichten meer jouw ding? Kom dan langs in de Inspiratie Tent. In samenwerking met de Volksuniversiteit Zaanstreek en Zpink worden hier diverse workshops gegeven waar iedereen gratis aan kan deelnemen. Kijk voor alle deelnemers en activiteiten op www.zaanseuitmarkt.nl.

Muziek

Rond 19.00 uur stopt de markt en begint het UIT-festival. Ook met 100% Zaanse programmering! Organisator Onno Lassooy: "We trappen af met het 50-koppige Het Zaans Showorkest. Het wordt een klassiek meets pop-achtige setting waarbij Jeannine La Rose, Sam Eggenhuizen, Kirsten Majoor de zangpartijen voor hun rekening nemen. Ook gitaargoeroe Ruben Hoeke en bandleden van Brand new Man zullen enkele nummers meespelen voorafgaand aan hun eigen optreden later op de avond. Ook met De Stokers wordt het feest: Nederlandstalige manisch melancholische circuspunk. Ella John komt ook optreden met reggae, gospel, rap, soul en R&B. Voor de liefhebbers van jaren zestig wordt het optreden van Moods bijzonder. Deze Pink Floyd coverband heeft Shine On You Crazy Diamond, Wish You Were Here, Hey You en Another Brick In The Wall op de setlist staan. De Zaanse Uitmarkt wordt afgesloten door de al eerder genoemde blues- en rockgitarist Ruben Hoeke en zijn band. Genieten dus van vette rock, soul, pop, zompige boogie en stampende rhythm & blues van een van Nederlands beste gitaristen!"

'Cultinair'

Lassooy: "Op een UITmarkt moet je natuurlijk ook lekker kunnen eten. Er zijn stands met bijzondere en kwalitatieve hapjes, maar we gaan nog iets leuks doen dit jaar. Tussen 18.00 en 19.30 uur creëren we een groot openluchtrestaurant tussen de twee podia. Maar liefst 120 Zaankanters kunnen gezamenlijk genieten van een zeer kwalitatief diner. Het restaurant wordt geheel in mediterraanse stijl ingericht en met live muziek opgeluisterd. Jeff Heijne – een zeer begaafd flamencogitarist – en flamencodanseres Conchita komen hun kunsten vertonen. Het wordt dus heerlijk nazomeren op de lange gedekte tafels tussen de palmbomen. En het wordt zonder meer heerlijk eten. We hebben de Zaanse Astrid van der Meer – bekend van het TV-programma Masterchef Holland – bereid gevonden om een driegangendiner samen te stellen, speciaal voor de UITmarkt."

Wie naast muziek ook van kwalitatief en lekker eten houdt, kan een plek aan tafel reserveren. Deelname kost slechts 35 euro per persoon. Bij het diner kan ook en wijnarrangement geboekt worden voor slechts 10 euro. De wijn wordt verzorgd door Terravin en bestaat uit een Prosecco (voorgerecht) en twee mooie wijnen (hoofd- en nagerecht).
Wees er snel bij en bij regen is het restaurant overdekt! Kaarten via www.zaanseuitmarkt.nl.

Veel kunst te zien en te koop bij de diverse stands.
De Zaanse Uitmarkt wordt afgesloten door blues- en rockgitarist Ruben Hoeke en zijn band.
Vocal Inventions.