Nieuw convenant vmbo en mbo Zaanstreek

Algemeen
De Zaanse besturen ondertekenden een nieuw convenant Zaans Verbond in Zorgcentrum Mennistenerf in Zaandam, een van de partners in het opleiden voor medewerkers in de zorg.
De Zaanse besturen ondertekenden een nieuw convenant Zaans Verbond in Zorgcentrum Mennistenerf in Zaandam, een van de partners in het opleiden voor medewerkers in de zorg. (Foto: Photographer: Marco van Ammers)

STREEK - De Zaanse scholen voor vmbo en mbo hebben vandaag het convenant Zaans Verbond ondertekend. Vanuit de missie 'Onderwijs maken we samen, in en voor de regio' tekenen de Zaanse onderwijsbesturen voor concrete afspraken rond kwalitatief en aansluitend onderwijsaanbod voor jongeren in de Zaanstreek dat voorziet in de behoefte van de regionale arbeidsmarkt.

Hiermee vergroten jongeren hun kansen op een passende baan en het regionale werkveld is gegarandeerd van voldoende en goed opgeleid personeel nu en in de toekomst. Ook het bedrijfsleven en instellingen hebben een belangrijke rol in de uitvoering van de afspraken in het convenant.

Zaans Verbond

De samenwerking tussen de Zaanse scholen voor vmbo en mbo is niet nieuw: onder de naam Zaans Verbond zetten de scholen zich al sinds lange tijd in om jongeren optimale kansen te bieden en klaar te stomen voor een steeds veranderende (regionale) arbeidsmarkt. "De helft van Nederland is opgeleid in het mbo. We voelen ons ervoor verantwoordelijk dat onze leerlingen en studenten zich optimaal kunnen ontwikkelen," zegt Gerbrand de Lange, voorzitter van het College van Bestuur van OVO Zaanstad. "Het Zaans Verbond laat leerlingen kennismaken met alle mogelijkheden."

Het Zaans Verbond focust op sectoren die in de Zaanstreek relevant zijn: zorg, welzijn, horeca, toerisme, ondernemerschap, techniek en ICT. In alle sectoren is de kans op een baan in de regio groot. Zo vinden vrijwel alle mbo-studenten in de zorg, welzijn en food- en (proces)techniek een baan in de Zaanstreek.

Doorlopende routes in loopbaanoriëntatie

In het nieuwe convenant spreken de Zaanse scholen onder meer af dat begeleiding bij de keuze voor een vervolgopleiding in het beroepsonderwijs nauw wordt samengewerkt tussen het voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs. Redmer Kuiken, lid College van Bestuur van ZAAM: 'In Zaanstad zijn de lijnen kort. Juist door de kleinschaligheid werken we hier goed samen.'

Ook het Zaanse werkveld wordt betrokken bij diverse activiteiten om jongeren en goed beroepsbeeld te geven. Zo zijn bedrijven en instellingen uit de regio nauw betrokken bij de voorlichting en beroep oriënterende programma's. Voorbeelden hiervan zijn de 'Techniekmeerdaagse' en de 'Week van de Zorg', die zijn bedoeld om leerlingen kennis te laten maken met het vakgebied. Bernard Fransen, voorzitter van het College van Bestuur van het Regio College: 'Dit convenant is niet voor de bühne; de doelen en activiteiten zijn heel concreet.'

De scholen ontwikkelen een gezamenlijk programma waarin zij de leerlingen zo goed mogelijk begeleiden in hun studiekeuzeproces en de overstap van het voortgezet onderwijs naar het beroepsonderwijs. Wethouder Natasja Groothuismink (onder meer Onderwijs, Zorg en Werk en Inkomen) is blij met het convenant: 'Als ouder wil je dat je kind een fijne tijd heeft op school en het beste uit zichzelf en zijn opleiding haalt en een passende baan kan vinden.'

Nieuw in het convenant is de Zaanse onderwijsdag op 13 februari 2020. Voor het eerst ontmoeten alle docenten en medewerkers van het Zaanse vmbo en mbo elkaar met als doel elkaar beter te leren kennen en kennis te delen om zo de samenwerking te versterken.

De Zaanse besturen ondertekenden een nieuw convenant Zaans Verbond in Zorgcentrum Mennistenerf in Zaandam, een van de partners in het opleiden voor medewerkers in de zorg.