De Zaanse openbare ruimte: wat kunnen wij hiermee?
De Zaanse openbare ruimte: wat kunnen wij hiermee? ((Foto: PadZ/Jacob Spaander))

'Samen maken we de stad'

ZAANSTAD - De openbare ruimte of de 'shared space' is letterlijk de ruimte die voor iedereen toegankelijk is. Het idee er achter is dat burgers, bedrijven en gemeente onderling rekening met elkaar moeten houden hoe deze ruimte te gebruiken. Tijdens de Platform aan de Zaanavond op maandagavond 7 oktober staat in Café Fabriek in Zaandam de vraag centraal in hoeverre we als burgers de ervaring hebben dat ook wij eigenaar zijn van deze ruimte én wat we zelf kunnen doen om de kwaliteit van de 'shared space' te verbeteren. Samen maken we de stad.

We laten diverse gastsprekers aan het woord en gaan daarna zelf aan de slag. Hans Kortstee (gemeente Zaanstad) gaat in op het thema 'openbare ruimte', Ronald Tebra (organisator Zaans filmfestival) vertelt over zijn behoefte aan 'klooiruimte'. Jacob Spaander (programmamaker bij Platform aan de Zaan) kijkt samen met de aanwezigen naar plekken in de stad die mooi of lelijk zijn. We gaan aan de slag met creatieve ideeën hoe we de openbare ruimte zo kunnen transformeren naar iets waar we ons meer 'eigenaar' bij voelen. Op deze avond word je geïnspireerd om na te denken over de "shared space" bij jou in de buurt. Neem gerust voorbeelden mee van ruimtes in jouw woonomgeving om te delen met de aanwezigen.

Ideeën voor verbetering

Vaak zijn de eerste ideeën voor verbetering van de openbare ruimte gericht op het openbaar groen; bijvoorbeeld beplanting die door buurtbewoners onderhouden wordt, maar er zijn veel meer voorbeelden te noemen van initiatieven. Het gaat daarbij allang niet meer alleen om het stimuleren van de onderlinge betrokkenheid maar ook om initiatieven die leiden tot kwaliteitsverbetering. Keerzijde van deze ontwikkeling is mogelijke sociale toe-eigening; de neiging van beheerders om de door hen verzorgde ruimte voor zichzelf te claimen.

Deze gratis avond vindt maandagavond 7 oktober van 20.00 uur tot 22.00 uur plaats bij Café de Fabriek aan Jan Sijbrandsteeg. Meer informatie en aanmelden via www.platformaandezaan.nl.

Over Platform aan de Zaan

Platform aan de Zaan is een initiatief van een aantal betrokken Zaankanters. Maandelijks organiseert het Platform een avond over een (actueel) maatschappelijk thema. We nodigen sprekers uit die veel over het onderwerp weten en hier op aanstekelijke wijze over vertellen. De avond is meestal een combinatie van kennis- en ervaringen delen en uitwisselen en iets leuks doen wat samenhangt met het thema.

Redactie , Yvette van der Does,
Meer berichten