Biodiversiteit is toverwoord voor bijen

Algemeen
Honingproeverij bij Since 1974 met rechts vooraan op de foto de nieuwe secretaris IVZ Irma Paarlberg.
Honingproeverij bij Since 1974 met rechts vooraan op de foto de nieuwe secretaris IVZ Irma Paarlberg. Foto: Yvette van der Does

KOOG AAN DE ZAAN - Na het succes van de vorig jaar werd vorige week, bij Since 1974 in de Honigfabriek, de tweede Zaanse Honingproeverij gehouden met de Zaanse imkers van de Imkervereniging Zaanstreek (IVZ) - de bevlogen Zaanse Ambassadeurs Biodiversiteit van Bijen. Honingkeurmeester Denhard de Smit van het Bijkersgilde leidde de proeverij: een ochtend van kennis delen, 'goudheerlijk' proeven en een winnaar kiezen. Op uitnodiging van organisator en raadslid NBV Noord-Holland Rob Overpelt schoof redactie Zaanstreek op Zondag aan voor de workshop.

Door Yvette van der Does

De deelnemers kwamen er tijdens de proeverij achter dat bittere bladhoning samen met oude kaas heel lekker smaakt en dat lindehoning een heerlijke combinatie is met kwark. Dit jaar werd alleen de de vloeibare Zaanse honing gekeurd en na het inleveren van de vijftien keurbriefjes kwam Imkerij Guisveld van Peter Oosterhuis als hoogste in rangorde uit de berekening. Peter mag zich een heel jaar lang imker van de lekkerste honing van de Zaanstreek 2019 noemen.

Bloemarmoede

Als bestuivers zorgen bijen voor variatie in vruchten en zaden. De vogels en kleine knaagdieren zorgen op hun beurt weer voor de verspreiding van de zaden die vervolgens ontkiemen in de vrije natuur. En dat gaat niet goed. Het aantal wilde bijen neemt dramatisch af en de Zaanse imkers maken zich grote zorgen. Om die reden hebben imker Martin Kruidenberg (penningmeester IVZ, winnaar verkiezing 2018) en Irma Paarlberg (de nieuwe secretaris van de IVZ) een cursus gevolgd aan de Universiteit Wageningen. Met de kennis die ze daar hebben opgedaan kunnen ze de Zaanse gemeenschap informeren over de 'bloemarmoede' en wat eraan te doen is. In samenwerking met Gemeente Zaanstad zetten zij zich nu in voor de wilde bijen.

Groenstrook

"Biodiveristeit is het toverwoord", aldus Kruidenberg. "Door de dramatische afname van biomassa in Nederland gaat het steeds slechter met de Nederlandse fauna. Zestig procent van de wilde bijen staan op de rode lijst - ze worden met uitsterven bedreigd. Bijen staan aan de basis van onze voedselketen en dus maken we ons echt zorgen. De oorzaak is onder andere de schaalvergroting van de landbouw en de verstedelijking. Alleen maar stenen in je tuin leggen is gewoon asociaal. Insecten kunnen nergens meer landen of nectar en pollen vinden. We gaan in een spiraal naar beneden als deze verstening doorzet." Wilde bijen in Zaanstad zijn voornamelijk nog te vinden in de Heemtuin in Zaandam, in onze Zaanse stadsparken en in Natura 2000 gebiedspolder Westzaan/Guisveld. Paarlberg: "We proberen onze gemeente te vergroenen. Dit lukt door bijvoorbeeld minder te maaien en op bepaalde plekken bloemen in te zaaien. Inwoners kunnen ook iets doen door een groenstrook aan te brengen in hun tuin of door een stukje groen te adopteren van de gemeente."

Verschil maken

"Alleen al door één tegel te verwijderen kunnen bewoners de bijen al goed op weg helpen", vervolgt Kruidenberg. "Zet in het ontstane gat een lavendelplant of winterheide, liever geen hortensia want daar houden de bijen niet zo van." Gemeente Zaanstad kent inmiddels ruim 400 groenadoptanten dus we gaan de goede kant op.

Proefexamen

De winnaar van de lekkerste honingverkiezing vertrok na afloop van de Zaanse Honingproeverij met vijf aspirant imkers naar zijn bijenkasten in het Guisveld (achter Station Wormerveer) om daar bij hen het proefexamen Basiscursus Imkeren af te nemen. Als ze slagen gaan ze, net als de andere imkers, positief bijdragen aan de biodiversiteit en de bijencollega's in onze streek helpen.

Meehelpen de Zaanstreek te vergroenen voor meer bijen? Bekijk de website van de Nederlandse Bijenvereniging (hier zijn ook de leden van de IVZ bij aangesloten): www.bijenhouders.nl en volg de Imkervereniging Zaanstreek op Facebook.

Honing van Imkerij Guisveld is te verkrijgen bij eco-winkel Heerlijk in Wormerveer.

Aspirant imkers doen proefexamen bij Peter Oosterhuis in zijn schuur in het Guisveld.
Imkers proeven diverse honingsoorten, met in het midden winnaar Peter Oosterhuis.
Kaas en kwark staan klaar om uitgeserveerd te worden door de kok van Since 1974.
honingproeverij
Lunch tijdens honingproeverij
Zaanse imkers nemen deel aan tweede Zaanse Honingproeverij.
Zaanse imkers geven de deelnemende vloeibare honing een rapportcijfer.