(Foto: aangeleverd) Ad van Vugt: "Alles wat ik doe, heeft met duurzaamheid te maken. Dat vind ik gewoon een fatsoensplicht."

Quisquiliae: afval hergebruiken voor voeding

ZAANSTREEK - Ad van Vugt is qua leeftijd al een buitenbeentje. De tijd van jonge entrepreneur ligt al achter hem. Maar zijn enthousiasme om de wereld niet uit te wonen maar fatsoenlijk te gebruiken en toch geld verdienen is er niet minder om. Ad zette onder meer twintig jaar voor Unilever nationaal en internationaal projecten op. Hij zoekt voor zijn bedrijf Quisquiliae (Latijn voor afval) investeerders.

"In Noord-Holland wordt per jaar 140.000 kg foodgrade materiaal vercomposteerd, verbrand of voor veevoeder gebruikt. Terwijl dit gewoon kan dienen als goed voedsel. Ik wil in een fabriek, die 25 miljoen kost, van reststromen als voorgesneden groenten en cacaodoppen weer ingrediënten maken. Die kunnen terug naar de voedingsmiddelenindustrie."

Proeffabriek

Ad noemt als voorbeeld een bedrijf in Azië dat van preivlokken (resten van voorgesneden prei) noedels wil maken. "Om die grote fabriek gefinancierd te krijgen, moeten we eerst onze aannames bewijzen in een proeffabriek. Die kost 800.000 euro. Daarvan is 650.000 toegezegd. Ik moet dus nog 150.000 euro vinden om te starten."

Duurzaamheid en de wereld een stukje mooier maken staat centraal in het leven van de ondernemer. Dat blijkt overduidelijk uit zijn website. www.advanvugt.nl

Meer berichten