Nieuwe coalitie in wording op het gemeentehuis van Zaanstad.
Nieuwe coalitie in wording op het gemeentehuis van Zaanstad. ((Foto: Dirk Karten))

Nieuw coalitieakkoord: 'De molen op de wind zetten'

ZAANSTAD - PvdA, ROSA, D66, CDA, Christen Unie, VVD en GroenLinks hebben overstemming bereikt over een nieuw coalitieakkoord. Het akkoord heeft de titel 'De molen op de wind zetten'. Naast de afspraken over het coalitieakkoord zijn ook afspraken gemaakt over de kandidaat wethouders en de portefeuilleverdeling.

"We kijken met veel vertrouwen uit naar de samenwerking, waarbij we ons met hart en ziel in zullen blijven zetten voor de toekomst van Zaanstad. Met de titel 'De molen op de wind zetten' refereren we aan iets waar Zaankanters vanuit het verleden veel ervaring mee hebben: je goed aanpassen aan de omstandigheden. Dat is precies wat wij proberen met de gewijzigde samenstelling van de coalitie en de aanvullingen op het bestaande coalitieakkoord. De aanvullingen richten zich met name op het verder vergroenen van onze gemeente, aandacht voor schoon vervoer en duurzaamheid", laten de partijen gezamenlijk weten.

Installatie wethouders

Op dit moment ligt het coalitieakkoord nog voor bij de ledenvergaderingen van een aantal partijen, vandaar dat nog gesproken wordt van een concept-coalitieakkoord. Het streven is om op half november, in een extra raadsvergadering, de beoogde nieuwe wethouders te installeren. Vervolgens kan het nieuwe college aan de slag en zal in de eerste collegevergadering de portefeuilleverdeling formeel door het college worden vastgesteld. Met Democratisch Zaanstad wordt een aparte overeenkomst ondertekend.

Het beoogde college bestaat uit Hans Krieger (VVD), Songül Mutluer (PvdA), Natasja Groothuismink (ROSA), Sanna Munnikendam (D66), Wessel Breunesse (GroenLinks),
Gerard Slegers (CDA), Rita Noordzij (ChristenUnie).

Meer berichten