Impressie van het nieuwe ZNMC. (Foto: Aangeleverd)

Nieuwbouw Zaans Natuur & Milieu Centrum

ZAANDAM - Het Zaans Natuur & Milieu Centrum (ZNMC) gaat verbouwen de komende jaren. Zo komt er een natuurspeelplaats in de hoek van de Weer en de Twiskeweg en een geheel nieuw gebouw.

Voor dat nieuwe gebouw zal zoveel mogelijk gebruikgemaakt van bestaande materialen, zoals hout van gesneuvelde bomen en afgedragen spijkerbroeken voor (geluids)isolatie. Ook wordt het pand (bijna) energieneutraal. Hiervoor worden een luchtwarmtepomp en zonnepanelen gebruikt. Alle mogelijke middelen worden ingezet om het gebouw zo duurzaam mogelijk te maken.

"Het gebouw moet een verhaal vertellen. Een Zaans en duurzaam verhaal",'aldus directeur Paul Laport. "Het moet bovendien een pand zijn waar Zaanse inwoners, organisaties en bouwers graag een bijdrage aan willen leveren."

Comité

In een vol educatielokaal werd recent het comité van aanbeveling voorgesteld. In dit comité zitten personen die de ambities van het ZNMC een warm hart toedragen, zoals burgemeester Jan Hamming. Hamming vertelde hoe hij als jongetje altijd het liefste elke dag buiten speelde. En hij merkte op dat het 'ZNMC ontzettend belangrijk is voor de wijk Poelenburg.' Verder zit Marjan Minnesma (directeur van Urgenda) in het comité. Zij kwam meteen al met goede ideeën aan hoe het gebouw nog verder kan worden verduurzaamd.

Arjan Postma, de 'tv-boswachter', maakt zich eveneens sterk voor het ZNMC. Andere leden van het comité zijn Peter Tange en Joost Boon (bekende met de Zaanse bouwwereld). Om de plannen te realiseren ontvangt het ZNMC van de gemeente een langlopende lening. Daarnaast moet de organisatie een eigen bedrag bijeen sparen. Daar wordt al hard aan gewerkt.

Meer berichten