Wendy Molenaar uit Zaandam mag dan rolstoelgebonden zijn, het weerhield haar niet van de Zaanse versie van de Wereldlichtjesdag te organiseren.

'24 uur kaarslicht over de hele wereldbol'

ZAANDAM – "Het doel van Wereldlichtjesdag is dat er gedurende 24 uur een ring van kaarslicht op de aardbol blijft branden tussen 19.00 en 20.00 uur. Elk land in z'n eigen tijdzone. Dit jaar doet Zaanstad daar aan mee op 8 december", vertelt initiatiefneemster van de Zaanse versie Wendy Molenaar.

We zitten middenin de donkere dagen voor kerst. Met de jaarwisseling in het verschiet is deze periode van het jaar vaak het moment om terug te blikken op afgelopen maanden en wat er in een mensenleven is gebeurd. Tijdens Wereldlichtjesdag staat herdenking van kinderen die ons zijn ontvallen centraal. Van baby's tot ouders die hun kind op latere leeftijd zijn verloren. Ook Wendy heeft daar al vroeg in haar leven mee te maken gehad.

"Ik ben de helft van een tweeling. Mijn zusje overleed al voor de geboorte, ik kwam met een opstartprobleem op de wereld. Dit feit weet ik nu al veertig jaar, maar toch was het pas vorig jaar dat ik meer wilde weten over wat er bij de geboorte gebeurd was. Mijn aandacht bleef bij mijn overleden zusje. In mijn zoektocht naar informatie merkte ik dat er vaak niet meer over een verloren kind gesproken wordt. Zo kwam ik op het initiatief van Wereldlichtjesdag terecht waar het juist de bedoeling is namen te noemen van kinderen die er niet meer zijn. Om zo de herinnering levend te houden."

Idee omarmd

Wendy mag dan rolstoelgebonden zijn, het belette haar niet het idee uit te werken een Zaanse versie te organiseren. Zo zocht ze onder meer contact met het Sociaal Wijkteam. Daar werd het idee voor een streekgebonden Wereldlichtjesdag enthousiast omarmd.

Gedichten

Wendy's actie resulteerde zelfs in een indrukwekkende hoeveelheid sponsors. Van gemeente Zaanstad tot de Deen supermarkt, van wijkcentrum Dirk Prins tot de Vocal Academy van Jozien van Dorst: velen vonden het idee van samen een kaarsje branden voor, en de naam opnoemen van, het overleden kind een mooi initiatief.

"Naast het branden van kaarsen en noemen van namen, worden er gedichten voorgedragen. En kunnen mensen – als ze dat willen – zelf iets zeggen. Tevens is er gepaste muziek. De Vocal Academy zingt en het nummer Precious Child, een lied dat door Karen Taylor-Good na het overlijden van haar neefje werd gemaakt, zal weerklinken."

Opgeven

Het namen noemen wordt in principe gedaan door de organisatie. Om zich daarop goed voor te bereiden, wordt gevraagd zich aan te melden met de naam van degene die moet worden genoemd. Ook wordt fijn gevonden aan te geven hoeveel personen er komen en of men zelf de naam wil noemen. En of de behoefte bestaat zelf wat te zeggen en/of een gedicht voor te dragen. Die informatie kan gestuurd naar: wereldlichtjesdag-zaanstreek@outlook.com Gelieve dit te doen voor 30 november.

Oostzijderkerk

De Oostzijderkerk, Zuiddijk 1 in Zaandam is het decor op 8 december. De inloop is vanaf 18.30 uur, aanvang 19.00 uur. Aansluitend bestaat de mogelijkheid om onder het genot van een kopje koffie/thee in contact te komen met lotgenoten. Deelname is gratis. Zie ook de Facebookpagina wereldlichtjesdag zaanstreek. Goed om te weten: de kerk is rolstoeltoegankelijk en er is ook een invalidentoilet.

Meer berichten