Zaanse Foodblogger Mischa Faverey zet 350e recept online

ZAANDAM – Hij moet lang nadenken over een antwoord op de vraag 'wat zou je zelf nooit eten?' "Ik heb geen limiet. Eet net zo makkelijk krekels en meelwormen. Wacht, ja. Je moet me geen gekookte kippenvel voorzetten. Al sla ik de knapperig gefrituurde variant niet af." De Zaanse foodblogger Mischa Faverey heeft inmiddels het 350ste recept online gezet.

Noem hem geen influencer of beroepsblogger. Want het is allemaal hobbyisme benadrukt de Zaandammer. Hij verdient er geen stuiver mee. Wel neemt hij de kijkers graag mee op culinaire rondreis in zijn blogs Makkelijk Koken met een Twist. Wekelijks te zien op ZaanTV. En zijn eigen foodblog www.makkelijkkoken.blogspot.com en bijbehorend YouTube kanaal.

Als vijfjarige rijst koken

"Ik was vijf jaar toen ik mijn eerste gerecht klaarmaakte: een pannetje rijst. Gekookt bij oma in Suriname op een klein kolenstoofje. De interesse in koken werd pas goed gewekt door mijn oom Robert. Als hij thuiskwam, wilde hij vaak wat eten. Maar een simpel eitje werd dan op smaak gebracht met een teentje knoflook, er werd pindasaus gemaakt. Een gerecht, hoe simpel ook, werd door hem altijd extra lekker gemaakt", herinnert de nu zestigjarige Mischa.

Sla in de wok bakken

Op zijn dertiende kwam hij naar Nederland. Daar ging hij pas 'goed los in de keuken'. Vol trots laat hij de wok zien die hij ooit kreeg van zijn schoonmoeder. "Belangrijkste en dierbaarste onderdeel van mijn keuken", zegt hij trots. Om toe te voegen "maar ik bakte er toen nog letterlijk weinig van. Ik stopte sla in de wok en ging het bakken…"

Koken en bakken werd er wel vol passie gedaan, maar eenmaal in het arbeidsproces opgenomen werd er vooral hard gewerkt voor het dagelijks brood op de plank. Als hobby schreef en fotografeerde Mischa voor visbladen als Vissport. Via het maken van bruidsvideo's werd de overstap gemaakt naar vastleggen van recepten op bewegend beeld. Foodblogger Mischa werd geboren!

Geen stress

"Ik heb altijd met veel plezier in vijfploegen gewerkt. Onder meer bij DSM Agro en de levensmiddelenfabriek van Duyvis. Tot mijn gezondheid me in de steek liet", vertelt Mischa. Hij weet nog als de dag van gisteren: op 6 maart 2002 kreeg hij een hartinfarct. De tik die hij daardoor kreeg liet ook zijn organisatietalent als sneeuw voor de zon verdwijnen. "Ik had een leidinggevende functie, maar kon de stress niet meer aan. Daar heb ik tot op de dag van vandaag nog last van. Daarom is mijn foodblog ook echt een hobby. Ik moet geen druk voelen om morgen iets af te moeten hebben."

Drie stents

Mischa zette na zijn eerste hartinfarct toch door en werd in 2008 procesoperator. "Mijn chef zei: 'ík moet je met twee benen op de tafel zien zitten. Als ik je zenuwachtig heen en weer zie lopen, gaat het in de productie fout." Een passende prachtbaan en Mischa genoot. Tot hij een jaar later nog twee hartaanvallen er overheen kreeg en definitief de werkvloer moest verlaten. "Daar zat ik dan met drie stents in mijn lijf en een heleboel medicijnen thuis. Mijn vrouw werd kostwinnaar en ik startte puur als hobby de foodblog."

Filmen met smartphone

Inmiddels zijn vele A4 en A5 blokken volgeschreven met recepten. Die vervolgens in de eigen keuken tijdens het bereiden gewoon met de smartphone op film worden gezet. In alle rust kan Mischa dan het resultaat monteren tot leuke clip op zolder. "De gsm staat op een selfiestick die weer in een vaas staat op de aanrecht. Want ik film wat we zelf eten. Ik blijf soms wel eens te lang doorgaan, zelfs als het op tafel staat. Heeft mijn vrouw het al op, begin ik pas met eten."

Makkelijk Koken met een Twist

Bijna een jaar geleden werden zijn films gezien door ZaanTV die hem benaderde voor uitzending op de Zaanse televisie. Zo is Makkelijk Koken met een Twist iedere donderdag om 20.30 uur te zien op ZaanTV. (zie voor kanalen www.rtvzaanstreek.nl)

"Dat leverde ook een leuke samenwerking op met Elly van Amstel. De Zaanradio-dj van de Elly's Platenkast is ook voice-over bij mijn clips. Alleen mijn stem horen, is ook zo saai..." Een olijke glimlach verschijnt op zijn vriendelijke gezicht als hij zegt "wil je wat lekkers bij de koffie?". Volgende keer Foodblogger!

Meer berichten