Zaanse Toneelgroep Jan Vos in samenwerking met het Noord Nederlands Toneel in het Zaantheater.
Zaanse Toneelgroep Jan Vos in samenwerking met het Noord Nederlands Toneel in het Zaantheater. ((Foto: aangeleverd))

Complete avond uit met 'GAS'

ZAANDAM – Op vrijdagavond 13 december speelt de Zaanse Toneelgroep Jan Vos in samenwerking met het Noord Nederlands Toneel de urgente en actuele voorstelling 'GAS' in het Zaantheater. Voorafgaand aan de voorstelling organiseert het gezelschap om 18.00 uur een interactieve talkshow met bijzondere en interessante gasten. Bezoekers met een kaartje voor de voorstelling kunnen de talkshow gratis bijwonen.

Tjeerd Bischoff, schrijver van het toneelstuk 'GAS', zal vertellen over de totstandkoming van het stuk en welke opzienbarende informatie hij niet kwijt kon. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door zanger Jan Veldman.

Aan de hand van getuigenissen van politici, geologen, gedupeerden en andere betrokkenen wordt gezocht naar wat er mis ging in het Groningse aardbevingsdossier. Presentatie is in handen van journalistes Reinalda Start en Margriet Brandsma. Zij deden voor het NOS journaal onderzoek naar de gaswinning en schreven het boek "de Gaskolonie".

Speciale gasten bij deze talkshow zijn geboren Wormerveerse en één van de meest invloedrijke 'duurzame' Nederlanders, Marjan Minnesma, directeur van de Stichting Urgenda. Klaas Valkering, wethouder in Bergen en ondertekenaar van de brandbrief aan minister Wiebes vanwege de angst voor aardbevingen nu de winning uit de kleinere gasvelden omhoog gaat. Jaspert Verplanke, programmamanager 'Gasloze wijk Purmerend' en Eelco Eikenaar, gedeputeerde in de provincie Groningen met de gaswinning in zijn portefeuille. De talkshow begint om 18.00 uur in de foyer van het Zaantheater.

Om de theateravond compleet te maken, serveert het Zaantheater een 'Groninger arrangement', bestaande uit Groningse erwtensoep en een wit puntje met Groningse rookworst en mosterdsaus. Tijdens de eerste pauze wordt het nagerecht geserveerd: Groninger appeltaart. Dit arrangement (à € 12,50) is te bestellen via de website van het Zaantheater.

Afgelopen najaar deed Toneelgroep Jan Vos het Groningse gaswinningsgebied op haar grondvesten trillen met deze locatievoorstelling. De pers was laaiend enthousiast: 'Groots theater over nationale tragedie,' kopte NRC Handelsblad boven een vijfsterrenrecensie, terwijl Trouw en de Volkskrant hun lezers dringend adviseerden om deze voorstelling te gaan zien. De voorstelling werd door het Nederlands Theater Festival genomineerd als één van de beste voorstellingen van het seizoen.

De voorstelling 'GAS' begint om 19.30 uur. Kaarten (vanaf € 18,30, incl. twee pauzedrankjes en garderobe) zijn te koop via www.zaantheater.nl. De kaartverkoopbalie in het theater is van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur geopend en bereikbaar via tel.: 075- 6 555 333.

Meer berichten