Hengelbouwer Bert Bieshaar: 'genieten is essentie van het vissen'

Algemeen
Afbeelding

ASSENDELFT – "Kijk, dit is waar ik nu wat mee experimenteer: het verwerken van een 'burl' (een uitstulping van een boom) en diverse kleuren epoxihars in het handvat. Dit is puur ter verfraaiing want hoe mooi je een het ook maakt, functionaliteit staat altijd voorop", stelt Bert Bieshaar. De inwoner uit Assendelft is één van de handjevol specialisten in Nederland die zelf hengels bouwt. Al zo'n veertig jaar bouwt hij puur als hobby 'de ultieme hengel om de vis van je leven te vangen'.

Een tekening van een visser op het naambordje aan de voordeur en vele foto's aan de muur waarop Bert zijn vangsten toont maken het overduidelijk: hier woont een sportvisser in hart en nieren. "Ja, wat een 'kadaver' he?" steekt Bert van wal bij de foto waarop het bewijs staat dat hij een immense karper heeft gevangen. "De boerenkarper in de Zaanstreek was legendarisch als sterkste vis die je kon vangen. Nu is dit de meerval. In 1997 werd door René Suvaal in de Maas een meerval van 1.84 m en 50 kilo gevangen."

Verplichting

Om van trots naar serieus om te schakelen zegt hij gelijk er achteraan: "Als je dit soort vissen wilt vangen én ze weer gezond terug wilt zetten, moet je wel het juiste materiaal gebruiken. Eerste verplichting als sportvisser is dat de vis weer gezond wordt teruggezet in z'n element. Jij neemt de verantwoordelijkheid over het dier. Met te licht materiaal haal je zulke grote jongens wellicht wel binnen, maar de strijd duurt dan te lang en kan teveel van de vis vragen."

Respect voor de vis voorop

Plezier bij het vissen en respect voor de vis. Dat komt vele malen voorbij tijdens het interview. "Al vis je met een boomtak, een touwtje en een kromme spijker, het gaat om het plezier dat je eraan beleeft. Je kunt ook gaan vissen en meer genieten dan van het vangen alleen. Doe ik zelf ook wel eens. Materiaal binnenhalen en puur genieten van de ondergaande zon. Van de natuur om je heen. Sportvissers zijn de bewakers van de natuur."

Jagersplas 'thuiswater'

Met de Jagersplas als zijn 'thuiswater' is de inmiddels 64-jarige hengelbouwer op zulke momenten helemaal gelukkig. Het is een mooi tegenwicht van de nasleep van een auto-ongeluk die ervoor zorgde dat de ex-politieman werd afgekeurd.

"In de ochtend heb ik de meeste energie en kan ik een uurtje knutselen. 's Middags moet ik vooral zitten. Altijd hoofdpijn door de zware whiplash. Maar, daar gaat het niet om. Ik probeer te genieten van iedere nieuwe dag. Carpe Diem!", zegt hij stellig. Daarmee verwijzend naar de gestileerde B in zijn logo en het woord 'Enjoy' dat erbij staat. "Dat is de essentie van vissen: genieten. Van de vis, het gezelschap waar je wellicht mee bent. De omgeving."

Vragen

Wie bij Bert een hengel wil laten maken, krijgt eerst een serie vragen over zich heen. Waar wordt op gevist? Hoe? Wat wil je? Een lichte polderhengel of zware zeevisvariant? Vis je met kunstaas? Met een 'penhengel' of op afstand (met een molen)? Wil je 'bling'? Je eigen naam erop? Enzovoort.

Bert: "Kijk, deze hengel maak ik voor iemand die de Joodse vlag erop wilde hebben. Een hengel is zo persoonlijk als een auto. Wil je een snelle of een 'tuffertje'? De hengel zelf maakt overigens maar een deel uit of je de vis aan de kant krijgt, of dat hij je aas voorbij zwemt… Belangrijk zijn ook je molen, je lijndikte, je haak. Hoe heb je je aas neergelegd? Allemaal schakels in de ketting. En die is zo sterk als de zwakste schakel."

Niche in de markt

Bert bouwt al meer dan veertig jaar hengels op verzoek. Met Cor Spinhoven als beroemd voorbeeld en vriend die een standaard neerzette in eigengebouwde hengels. Betekende de opkomst van deze niche in de markt dat de fabriekshengels dan zo slecht waren?

"Nee hoor. Zeker de laatste jaren hebben de fabrikanten een inhaalslag gemaakt. Maar als je echt serieus met je hobby bezig bent, wil je dat doen met goed en betrouwbaar materiaal. Niet terwijl je aan het strijden bent met zo'n zware jongen (hij wijst naar de joekel van een spiegelkarper op de foto aan de muur) dat je molen los gaat zitten."

Hengels die Bert aflevert zijn van nul af aan opgebouwd. De, fabrieksmatige, 'blank' (het hengeldeel zelf) wordt totaal kaal gemaakt. Naast het aanbrengen van wikkels, ogen en eventuele eigen wensen als de naam van de eigenaar, wordt het handvat exact op maat gemaakt voor degene die ermee gaat vissen. Zo wordt het als het ware een verlengstuk van de eigen arm.

Kwaliteit in kurk

"Kijk, dit is een oud hengeltje dat ik voor aan de muur te hangen voor iemand heb opgeknapt. Het kurk vertoont grote putten. Dat was vroeger heel gewoon." Hij pakt een ander exemplaar en zegt: "Het handvat van deze hengel heb ik opgebouwd uit zo'n twintig stukken kurk die bijna honderd procent gaaf zijn. De lengte is exact afgestemd op de gebruiker die daardoor bij een lange strijd veel minder snel moe zal worden. Waardoor de vis sneller aan de kant is. En dus weer sneller teruggezet kan worden."

Afbeelding