'Mooiere akoestiek dan Concertgebouw'

Algemeen
Niels Busch (zittend) en Gerbrand Klop laten de Bullekerk bruisen als cultureel centrum.
Niels Busch (zittend) en Gerbrand Klop laten de Bullekerk bruisen als cultureel centrum. (Foto: Dirk Karten)

ZAANDAM - "Ach, ik moet wat te doen hebben nu ik niet meer Business Centrum BedrijvigeBij onder mijn hoede heb", lacht Gerbrand Klop. De inmiddels 66 lentes tellende Zaankanter begon 15 december 2018 aan een nieuw avontuur: de Bullekerk in Zaandam neerzetten als bruisende nieuwe culturele hotspot. Gelukkig had hij toen al een goede zakenpartner gevonden in Niels Busch (53). Inmiddels zijn we een bedrijvig jaar verder. Wat brengt 2020 voor het ondernemer duo? Wat is er gerealiseerd? En wat moet er nog gebeuren voordat de kerk uit 1640 de naam Cultureel Centrum heeft waargemaakt?

Tekst: Dirk Karten

"Het is heel wonderlijk, maar het loopt vanzelf", zegt Niels als hij snel een gezelschap dat komt vergaderen van koffie en thee voorziet. Hij heeft officieel de rol van directeur op zich genomen. "We vullen elkaar fantastisch aan", zegt Gerbrand, die voorzitter is van de in het leven geroepen stichting Cultureel Centrum Bullekerk. Samen heeft het duo letterlijk de handen uit de mouwen gestoken om de kerk aan te passen.

"Op 1 juni vond de 'onttrekkingsdienst' plaats. Want de kerk was de laatste 400 jaar ook als zodanig in gebruik geweest. De aankoop door Stadsherstel was een 'dingetje'. Catharijneconvent had weliswaar in een 300 pagina's tellend boek exact omschreven welke schilderijen en bijzondere onderdelen als de preekstoel er in de kerk staan, een eigendomsbewijs was ver te zoeken. Uiteindelijk is tot 1700 teruggezocht om een juridisch verantwoord document te vinden", vertelt Gerbrand.

Netwerken

Het eerste halfjaar ging er weliswaar geen spijker in de muur, de tijd werd goed benut door te netwerken en kennis te vergaren. Onder meer Fluxus, het Zaantheater, het Filmhuis en de Kerken van Stadsherstel Concertgebouw werden bezocht en gepolst voor over tips in het organiseren en faciliteren van concerten en uitvoeringen.

"Van 2 juni tot 1 september hebben we als bezetenen geklust. We hebben heel veel zelf gedaan. Van theatergordijnen ophangen, met respect voor het historische gebouw, tot de aanleg van waterleiding en afvoer voor de bar. Aanhangwagens vol met spullen uit de bouwmarkt", vertellen Niels en Gerbrand gedreven.

Twaalf weken lang zeven dagen in de week klussen. Waarbij het doophek onder meer onderdeel van de stijlvolle bar werd. En een flexibel podium werd is neergezet om zodat de maximaal 550 mensen een zitplaats met goed zicht hebben te kunnen geven. Slecht stucwerk werd gladgestreken en de wc groep vergroot en vernieuwd. Het resultaat mag gezien worden. Al stellen de mannen: "we zijn er nog lang niet". Mede omdat het centrum geen stuiver subsidie krijgt, is er louter eigen geld ingestoken. De Bullekerk komt ook niet voor in de recent gepresenteerde culturele subsidiedoelen waar 1,1 miljoen extra voor beschikbaar komt.

Centrum dagelijks open

"Ons doel is de kerk terug te brengen naar de functie zoals dat gebruikelijk was in 1640. De kerk was toen ook elke dag open. Want het was ook de bank, het gebouw waar de rechtspraak was, schuilplek bij een overstroming, marktplaats etc. De Bullekerk is een prachtig historisch object voor toeristen om te bezoeken. Een plek waar ze ook broodjes kunnen kopen, en wat drinken. We willen dagelijks van 11.00 tot 23.00 uur open zijn", vertelt Gerbrand.

Buurtfunctie
Niels vult aan: ,,Ons centrum heeft nu al deels de sociaal maatschappelijke functie terug. Bijvoorbeeld voor activiteiten van het Sociaal Wijkteam. Mooie initiatieven waaruit blijkt dat ons centrum als  buurthuis voor Zaandam West kan fungeren. We snappen dat we ons eerst moeten bewijzen, maar er moet wel meer geld komen om blijvend sociaal te ondernemen. Want dat levert, plat gezegd, geen drol op. Een nieuwe broedplaats vier ton subsidie, wij nog geen euro. We kunnen natuurlijk niet eindeloos doorgaan met zelf geld erin pompen."

Huis van verbinding
Gerbrand zegt "we hebben gewoon geld nodig. Bijvoorbeeld voor een professionele geluids- en lichtinstallatie. Cultureel Centrum Bullekerk kan uitgroeien tot een huis van verbinding. Met respect voor het gebouw dat geschikt blijft voor de tien afgesproken kerkdiensten per jaar. We draaien geen housemuziek, geen erotiek of spirituele beurzen. Respect voor het gebouw staat voorop."

Projecten in 2020
Inmiddels hebben al wel vele muziekgezelschappen de weg naar de Westzijde 75 gevonden. Mede vanwege de opvallende akoestiek. "Het Orkest van de Achttiende Eeuw zegt dat wij een mooiere akoestiek hebben dan het Concertgebouw", glundert het tweetal. "Tegelijk zijn we met nog veel meer mooie projecten bezig. Zoals de grootscheepse viering van 4/5 mei in 2020 in het kader van 75 jaar Bevrijding, Sail 2020, een dichtersfestival en grote muzikale producties. Onze grote officiële opening staat medio 2020 gepland."

Hotspot
Het is te hopen dat burgemeester Hamming, die lid is van het Comité van Aanbeveling van de stichting Cultureel Centrum Bullekerk, het ondernemers duo dan ook financiële ondersteuning heeft ge gaat geven. Want Zaanstad heeft er met Cultureel Centrum Bullekerk een unieke hotspot bij die alle kans verdient succesvol te zijn.

Voor het actuele programma zie www.bullekerk.nl
 

Afbeelding