Erica Vogel: 'Life is like a flute. It may have many holes and emptiness, but when you play it carefully, is can play beautiful melodies.'
Erica Vogel: 'Life is like a flute. It may have many holes and emptiness, but when you play it carefully, is can play beautiful melodies.' (Foto: Chantal Bekker)

'Nieuwjaarsconcert wordt echt feestje'

ASSENDELFT - "Het zingen voor publiek is eigenlijk bij Dub de Vries begonnen. Ik zing nu wel al zo'n drie jaar, maar dat was voornamelijk voor mijzelf. Omdat ik niet halfbakken werk op het podium wil afleveren. Het moet in één keer goed", zegt Erica Vogel resoluut. De 20-jarige dwarsfluitiste verraste het publiek recent tijdens een uitvoering in Zaandijk door ook schitterend te kunnen zingen. Op 12 januari treedt ze weer op voor het Zaanse publiek.

Samen met organist Dub de Vries geeft Erica Vogel een nieuwjaarsconcert in de PKN kerk, Dorpsstraat 364 in Assendelft. Kaartverkoop aan de kerk vanaf 14.30 uur.

"Zingen is voor mij een uit de hand gelopen hobby. Ik ben dat gaan doen om mijn fluitspel te verbeteren. Het is onder meer goed voor mijn ademhaling en klankplaatsing", zegt de bescheiden Erica die al in 2014 en 2015 het Nationaal Fluitconcours won. De dwarsfluit blijft haar eerste liefde. Vanaf zesjarige leeftijd is dit haar favoriet. "Dat kwam door mijn kleuterjuf. Via haar kwam ik bij dit muziekinstrument terecht. Al was het wel vanzelfsprekend dat ik 'iets' in de muziek ging doen. Ons hele gezin is muzikaal actief. Dus ik kon niet achterblijven."

Lastig instrument

Daarbij maakte Erica het zichzelf niet makkelijk. "Want een fluit is een ontzettend lastig instrument om goed geluid uit te krijgen." Inmiddels bespeelt ze de dwarsfluit, piccolo, altfluit, thinwistle (Ierse fluit) en de basfluit. "En een heel klein beetje piano", lacht Erica.

Conservatorium

Inmiddels begint ze aan haar laatste jaar op het Conservatorium. En heeft al op zo'n jonge leeftijd grote indruk achtergelaten op menig podium. De afgelopen maand was er een van veel optreden door het hele land. En als ze dat niet doet, geeft ze les of leert zelf.

"Ik hoop nog mijn Master te gaan doen. Want er is nog zoveel te leren. Ik ben op heel jonge leeftijd in dit wereldje terecht gekomen. Op veertienjarige leeftijd was een droom van mij in het orkest van André Rieu te mogen spelen. En dan de hele wereld over reizen. Al kan ik nu ook genieten van optreden als soliste. En zelf les geven. Voorlopig woon ik nog bij mijn ouders thuis. We zien wel wat de toekomst brengt."

De toekomst zou haar wel eens echt een plek bij André Rieu op kunnen leveren als het aan Dub de Vries ligt. "Ik ga haar bij hem introduceren", vertelde de Zaanse orgelvirtuoos na afloop van het concert in Zaandijk.

Ontspannen

Opvallend is hoe ontspannen de jeugdige fluitiste op het podium staat. Alsof ze al vele jaren ervaring heeft. Ook toen tijdens de kerstnachtdienst in De Ontmoeting Marco Bakker op het laatste moment verstek liet gaan. Mark de Waal verving hem met slecht een paar uur voorbereiding. Samen met Dub de Vries en Erica werd het een prachtige uitvoering die vele bezoekers in het hart raakte.

Gekke dingen

"Ik had wel een gezonde spanning, maar Mark was geweldig. En Dub ook. Ik heb al behoorlijk gekke dingen meegemaakt en moeten improviseren. Het gaat erom of de boodschap overkomt bij het publiek", meent Erica die hoopt dat het succes en de aandacht haarzelf niet in negatieve zin zullen veranderen. "Je doet het nooit alleen. Samen zorg je voor een goed optreden, ook al zie je – in het geval van Dub de Vries – als publiek de organist niet spelen."

Optreden voor het Zaanse publiek bevalt Erica uitstekend. "Zaankanters vormen een leuk, open publiek. Ze laten hun enthousiasme duidelijk merken. Ook na afloop komen hier superveel mensen naar mij toe voor het gevel van een reactie. Gelukkig positief!"

Vrolijke nummers

Het nieuwjaarsconcert in Assendelft laat een gevarieerd programma zien. "Met vrolijke, speelse nummers die bij het nieuwe jaar horen. Het wordt echt een feestje!", besluit Erica.

Meer informatie over Erica Vogel: www.ericavogel.nl

Meer berichten