Zilver voor gezonde sportkantine Groen Geel

Algemeen
Afbeelding
(Foto: RTV Zaanstreek)

WORMER - Op zaterdag 11 januari reikt wethouder sport Kees van Waaijen het eerste zilverencertificaat 'Gezonde Sportkantine' uit, aan Korfbalvereniging Groen/Geel, nieuwe naam is GG/IJskoud de Beste. Met het gezondere aanbod in haar kantine laat de korfbalvereniging zien te staan voor een gezond sportklimaat. Het zilveren certificaat en bijbehorend vaantje zijn een bekroning op de inspanningen van de betrokken vrijwilligers.

Het gezondere aanbod in de sportkantine bij korfbalvereniging GG/IJskoud de Beste is stapsgewijs ontstaan. "Tijdens een landelijk congres van de korfbalbond werd de vereniging enthousiast om de eerste League korfbalvereniging te worden met een gezondere kantine."; vertelt bestuurslid Judith Kapitein. "Deze stap paste prima in de lijn van duurzaamheid, groen, bewustwording en leaguewaardigheid, waar onze vereniging intensief mee bezig is. We besloten niveau brons over te slaan en meteen te gaan voor het zilveren certificaat."

Leidinggevende van de kantine, Jos Koot, vult aan. "Nu bieden we voor alle verschillende productgroepen een gezonder alternatief aan. Denk aan alcohol vrij bier, sport- en frisdranken zonder suiker of bijvoorbeeld een appel. Ook water drinken wordt gestimuleerd. Onze korfbalvereniging is de eerste vereniging in de Zaanstreek die zilver heeft behaald!"

Passend in aanpak

Wethouder van Kees Waaijen reikt de prijs graag uit: "Een gezonde omgeving die uitnodigt tot de gezonde keuze is een belangrijk speerpunt binnen onze gemeente Wormerland en van onze regionale aanpak Gezond Opgroeien. Een prachtig initiatief met een mooi resultaat. Ik hoop dat dit voorbeeld wordt opgevolgd door andere verenigingen." De gemeente werkt samen met GGD Zaanstreek-Waterland en diverse buurgemeenten om meer verenigingen te enthousiasmeren voor een gezondere sportkantine.

Ondersteuning van Team Fit

In 2019 kreeg de korfbalvereniging ondersteuning van Team:Fit, onderdeel van Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG). Deze organisatie helpt sportkantines om gezondere keuzes aan te bieden. Er kwam een bewustwordingsproces op gang, waardoor de kantinemedewerkers met meer aandacht keken naar de keuze van de ingrediënten, de wijze van uitstallen en het aanbieden van water. Team:Fit kan ook bedrijven, speeltuinen en buurtcentra helpen met een gezonder aanbod.