IJdelheid... Ook in het dierenrijk komt het voor...
IJdelheid... Ook in het dierenrijk komt het voor... (Stockfoto)

Lezing 'Duurzame waarden in de kunst'

KROMMENIE - De zeven hoofdzonden en zeven hoofddeugden staan op 16 januari centraal in de lezing die Ds. Neeltje Reijnders (theologische visie) en Cor Treffers (kunsthistorische visie) geven in de Nicolaaskerk, Kerkplein 1 te Krommenie.

De lezing vindt plaats in het kader van het jaarthema Duurzaamheid. De hoofddeugden worden gezien als duurzame waarden. Enkele voorbeelden: Wijsheid, Moed, Eerlijkheid, Zelfbeheersing. Voorbeelden van schilders zijn onder meer Vermeer, Botticelli, Dou. De hoofdzonden worden gezien als schijnwaarden. Denk bijvoorbeeld aan IJdelheid, Hebzucht, Lust, jaloezie. Jeroen Bosch was daar duidelijk in en onder meer Quinten Matsijs, Titiaan en Botticelli.

Het waarom van het aantrekkelijke van zowel hoofdzonden als hoofddeugden liegt er niet om op de voorbeelden die te zien zijn. Bronnen voor de schilderijen komen uit de Griekse en Romeinse mythologie, de Bijbel, de Catechismus, de fantasie en waarneming van de schilder. Wat het meest duurzaam is, wordt overgelaten aan de bezoeker zelf: de hoofdzonde of de hoofddeugd. Aanvang 14.30 uur.

Meer berichten