De nieuwjaarsreceptie bracht heel veel volk op de been in het Zaantheater.
De nieuwjaarsreceptie bracht heel veel volk op de been in het Zaantheater. (Foto: Dirk Karten)

'Bondgenootschap en luister naar elkaar'

ZAANSTAD – Je kon met recht spreken van een 'volle bak'. De nieuwjaarsreceptie van de gemeente Zaanstad die afgelopen dinsdag in het Zaantheater werd gehouden werd meer dan uitstekend goed bezocht. Het sloot mooi aan op de boodschap waaronder de organiserende partijen het event naar buiten droegen: bondgenootschap.

De gemeente Zaanstad had voor de receptie de handen ineen geslagen met de Zaanse Ondernemers Sociëteit De Corner, de Maatschappij Zaanstreek-Waterland, de Junior Kamer Zaanstreek en vrouwennetwerk ZaanLinQ.

Samenwerking en bondgenootschap was ook de boodschap die burgemeester Hamming in zijn nieuwjaarstoespraak meegaf. "We leven in een tijd waarin een deel van ons boos en wantrouwend is geworden. Er wordt steeds minder tijd genomen om oprecht contact te maken met elkaar. En dat is jammer. Met deze gezamenlijke bijeenkomst hopen wij als gemeente een positieve impuls te geven om dat wel te gaan doen. Stel je eens open voor de ander. Luister oprecht. Zo komen we stap voor stap naar een positievere samenleving."

Krachten bundelen

Hij roemde de Zaankanters als vechters (in positieve zin) en doeners. "Zaankanters staan – figuurlijk - met hun voeten in de Zaanse modder. Leven in een gemeente die niet achter de tekentafel is bedacht. We mogen trots zijn op onze streek. De regio van de Verkade meisjes, waar de industrie al vroeg floreerde door de molens langs de Zaan. Wie kent niet de Zaanse borrelnootjes? De Zaanse mayonaise? Of de Zaanse linoleum? Samen hebben we al laten zien in staat te zijn hele mooie dingen te bereiken. Samen zijn we in staat de Zaanstreek verder te brengen. Op gebieden als werk, huisvesting, onderwijs en veilige/vredige stad. Maar om dat te doen moeten we de krachten bundelen. Meer contacten leggen. Meer aandacht voor elkaar. Door bondgenootschappen te sluiten. Aan u allen in de zaal de vraag om daarvoor open te staan en te doen."

Erepenning

De boodschap 'samen, want wij kunnen het – als gemeente – niet alleen' werd instemmend ontvangen door de bezoekers. De sfeer in de zaal was duidelijk positief en ontspannen. De toon was voor de toespraak van de burgemeester op prima wijze gezet door Juvat Westendorp die de presentatie op zich nam. De Zaanse acteur/dansdocent stond op relaxte wijze op het toneel en maakte samen met de Zaanse cabaretier Rayen Panday een mooi bruggetje naar een ander officieel gedeelte: de uitreiking van de erepenning van de gemeente Zaanstad.

Cabaretier Freek de Jonge werd spontaan uit het publiek het toneel op gehaald om deze onderscheiding in ontvangst te nemen. Alhoewel, spontaan? "Hella (zijn vrouw) begon een half jaar geleden al raar te doen, dus ik weet het allang wat er ging gebeuren", zei Freek schertsend.

'Recalcitrante humorist'

Freek werd door de burgemeester onder meer geroemd vanwege zijn inzet om de Zaanstreek op de kaart te zetten. "Zo deed je dat als recalcitrante humorist, maar ook bijvoorbeeld je literair debuut Zaansch Veem (1987)", vertelde Hamming. Van het boek werden niet alleen 100.000 exemplaren van verkocht zijn maar dat in hernieuwde oplage uitkwam, aangevuld met alle verhalen die Freek in de loop der jaren over de Zaanstreek heeft geschreven.

Nou weet je het met cabaretiers nooit, en dus was het ook eerst afwachten toen Freek geëmotioneerd volschoot nadat hij de gemeentelijke erepenning in ontvangst nam. "Ik word er zomaar emotioneel van", sprak Freek nadat hij eerst een betoog hield over de heldendaden van Zaankanter Remmert Aten die volgens hem eerder in aanmerking moest komen voor een onderscheiding vanwege zijn verzetsdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

"Deze man was een verbinder van mensen. Hij hielp Joden onderduiken en heeft tot twee keer toe voorkomen dat de Hembrug werd opgeblazen. Ik zink daarbij in het niet." Na het pleiten voor het benoemen van een straat naar Aten schoot Freek vol in de emotie.

Zaanse Zwem Challenge

Vervolgens was het de beurt aan Dennis Vis van de Junior Kamer Zaandam om het goede doel voor 2020 bekend te maken: de Zaanse Zwem Challenge. Op 27 juni wordt een sponsorzwemwedstrijd gehouden om geld in te zamelen voor de organisatie van een belevenisweekend voor Zaanse kinderen die eenzaamheid ervaren. "Dit is de kick-off en oproep tot sponsoring en/of kopen van een badmuts bij onze stand", aldus Dennis. Zie ook www.zaansezwemchallenge.nl

Meer berichten