Een van de beroemde Zaanse werken van Monet. (Foto: aangeleverd)

Lezing Geert van Boxtel over Monet

KROMMENIE - Geert van Boxtel geeft op uitnodiging van de Nivon Zaanstreek op zondag 19 januari in buurtcentrum De Pelikaan, Kervelstraat 185a in Krommenie een lezing over Monet.

Claude Monet (1840-1926) wordt gezien als de meest karakteristieke impressionist. Voortgaand op ideeën van de realisten van de School van Barbizon schilderde hij alledaagse situaties in stemmingsvolle landschappen, weergegeven als lichtreflecties. Hij interesseerde zich vooral voor atmosferische effecten op het licht.

In Zaandam begon hij het veranderende licht vast te leggen in zijn kenmerkende kleine series, in totaal 25 schilderijen en negen schetsen.

Het bezoek van Monet in 1871 aan Zaandam is in meerdere opzichten bijzonder. Geïnspireerd door het Zaandam van de houten schepen en molens, maakte hij een ontwikkeling door, die zijn werk en de schilderkunst voor altijd heeft beïnvloed.

Geert van Boxtel studeerde kunstgeschiedenis en bouwkundet. Hij houdt zich voornamelijk bezig met het geven van cursussen en lezingen, wandelingen en museumbezoek, excursies en reizen. Zijn interesse gaat vooral uit naar de belevingsaspecten van architectuur en kunst van diverse locaties en tijden.

Aanvang 10.30 uur, zaal open 10.00 uur. Nivon-leden betalen € 5,00 / Niet-leden € 7,00.

Meer berichten