Een sortering fop- en schertsvuurwerk, het hele jaar door verkrijgbaar zonder verplichting tot dragen vuurwerkbril of aansteeklont erbij...
Een sortering fop- en schertsvuurwerk, het hele jaar door verkrijgbaar zonder verplichting tot dragen vuurwerkbril of aansteeklont erbij... (Foto: Dirk Karten)

'Vuurwerkverkopers krijgen Zwarte Piet toegespeeld'

ZAANSTREEK – De vuurwerkdiscussie loopt nu al weken en blijft de gemoederen bezighouden. De landelijke politiek heeft een mening, gemeenten, dierenliefhebbers, de branchevereniging en natuurlijk de consument zelf. Wat uitbleef was een reactie van de vuurwerkverkopers. Willem Arends, ondernemer van de Vuurwerkfabriekwormer.nl, stak zijn kop boven het maaiveld uit en schreef een brief aan de Tweede Kamer om op een veilige manier vuurwerk te behouden.

Willem Arends op de bres voor veilig vuurwerk

Nee, hij preekt niet voor 'eigen parochie'. Sterker, hij maakt van zijn hart geen moordkuil. Zo kreeg de man die met zijn zoontje in zijn winkel vuurwerk kocht en trots vertelde thuis een slof Cobra 6 te hebben liggen de opmerking 'u bent zo stom als een varken'… "Dat soort vuurwerk is levensgevaarlijk en moet verboden worden. Bovendien ben je niet verzekerd als het in je huis ontploft", zegt hij gedecideerd.

"Vuurwerk in Nederland moet je juist in het algemeen belang niet in zijn geheel verbieden. Doe je dat wel, dan stimuleer je de verkoop van illegaal vuurwerk. Zolang je dat een paar kilometer over de landgrenzen kunt blijven kopen, zullen de mensen het gaan halen. Met supermarktkarren vol komen ze de grens weer over. Om het vervolgens in hun eigen schuurtje of garage op te slaan. En ook daar vanuit te gaan verkopen. Wat je in het buitenland koopt, is vele malen zwaarder dan in ons land over de toonbank gaat. Soms ontbreekt zelfs een Nederlandse gebruiksaanwijzing", legt Arends uit.

Mening gemeentes
Vanuit onze eigen gemeenten komen er ook geluiden die pleiten voor landelijke regelgeving. Zoals burgemeester Tange van Wormerland die in zijn nieuwjaarstoespraak zei: "een nieuwe traditie zou veilig gemeentelijk vuurwerk kunnen zijn. Landelijke besluitvorming hierover is noodzakelijk." Burgemeester Hamming van Zaanstad vind gemeenschappelijk vuurwerkshow een mooie ontwikkeling. Zeker om de gemeenschapszin te vergroten. "Brandweer en politie ervaren veel overlast door vuurwerk en ook vanuit de samenleving is de roep om hier iets tegen te doen steeds groter. Wij hebben als burgmeesters onze standpunten duidelijk gemaakt, maar het aan het Rijk daar wat aan te doen."    

Nitraatbommen uit België
Dat er dan echt in Europees verband regelgeving moet komen leert een kleine speurtocht over de grens. Zo is op 140 km afstand van Zaandam in het Belgische Meer bij de firma Knalgoed het hele jaar door vuurwerk te koop. Voor slechts 9 euro koop je 20 nitraatbommen waar je "een auto mee kunt opblazen", aldus Arends. "Als  er een verbod komt, zullen nog meer adresjes voor illegaal vuurwerk komen. Dan beginnen de zware dreunen al in oktober…"  
De ondernemer zit al 35 jaar in de vuurwerkhandel. Doet dat zo professioneel dat hij bewust het diploma gevaarlijke stoffen haalde.  "Wij krijgen als detaillist de zwarte, witte en gekleurde Piet toegespeeld omdat de overheid het illegale vuurwerk niet kan tegenhouden. Vuurwerkshows zijn geen oplossing. Hoe kom je met  borreltje op naar het centrale punt in de stad? En wie gaat de kosten betalen denk je? De burger natuurlijk. En als de gemeente de kosten voor haar rekening neemt, betaalt de burger ook. Want een mooie vuurwerkshow kost zomaar 15.000 euro. Bovendien zijn er niet genoeg gediplomeerde mensen in Nederland die deze shows tijdens de jaarwisseling kunnen uitvoeren."  

Strenge selectie
Zijn idee: een strenge selectie van knalvuurwerk. "Vuurwerk afsteken is een diepgewortelde traditie in ons land. Plotseling lijkt iedereen tegen, maar hoe valt dat te rijmen met tien procent meer verkocht vuurwerk dit jaar? Consumenten zullen vuurwerk blijven afsteken, hoe dan ook. Alleen als we als branche en overheid internationaal afspraken maken met onze buurlanden, maak je het veiliger."
                   
Hoe wil Arends Nederland veiliger maken en toch de consument het plezier van vuurwerk afsteken gunnen?
 "Mijn voorstellen om Nederland veiliger te maken heb ik op verzoek gedaan van de Tweede Kamer. Het gaat om een lijst met vuurwerk dat uit de handel gehaald moet worden. Voor het algemeen belang én om de traditie te behouden. Zoals  categorie3  knalmatten en rollen verbieden, Categorie 2 kanonslagen, met max aan decibel en als slof tot 200 stuks verkocht uit de handel halen. Daar kun je mee gooien, dus verbieden. Evenals Thundershocks. De jeugd schiet hiermee onder hun schoen vandaan, of uit de hand als ze een handschoen aantrekken. Gevaarlijk. Je heb ze ook als vuurpijl waarmee je op mensen kunt richten. Alle shocks, klein of groot, uit de handel halen."

Ook fop- en schertsvuurwerk verbieden

Ook de categorie 2 vuurpijlen  van klein tot heel groot ziet Arends het liefst nooit meer in Nederland over de toonbank gaan. Hij gaat daarin ver. Breekt ook een lans om het categorie 1 fop- en schetsvuurwerk uit de handel te halen. "Kinderen vanaf veertien jaar mogen dit kopen voor hun jongere vriendjes. Dit vuurwerk is het hele jaar door gewoon in het grootwinkelbedrijf te koop. Maar zonder verplichting van aansteeklont of veiligheidsbril.  En dat is gek. Want er zijn artikelen bij als vliegende wespen. Die vliegen ongecontroleerd zo je gezicht in."

Ook de vervuiling naar de natuur nam Arends mee in zijn voorstel naar de politiek. Zo ziet hij het liefst dat de plastieken omhulsels van Crackling balls van papier/karton moeten zijn.

Blijft er dan genoeg mooi vuurwerk over?

"Ruim voldoende. Zoals mooie siervuurwerk potten die een hart in de lucht laten verschijnen. Speciaal siervuurwerk die mooie diverse uitwerkingen in de lucht geven in verschillende hoogtes. Ook zijn er grote boxen, vanuit de fabriek al door gekoppeld, draaizonnen, fonteinen in diverse kleuren en knetter uitwerkingen."

Willem Arends hoopt vurig dat er met zijn aanbevelingen wat gedaan wordt. Want: "Mocht het toch zo zijn dat de overheid een algemeen verbod gaat stellen, dan wordt het een grote bende in Nederland. Van de honderd mensen die dan graag vuurwerk willen afsteken gaan er zeker vijftig op  zoeken naar illegaal spul. Wat dan ook illegaal te koop is uit garages en schuurtjes. Kansen om wat extra te verdienen toch?"

Maar er wordt toch gesproken over strengere controle?
"Dat is een farce. De politie heeft helemaal geen menskracht om dit te doen. Die hebben zeker in oudejaarsnacht hun handen al vol aan belangrijker zaken. " 

Gefaseerd
Hij pleit voor gefaseerd invoeren van het niet meer verkopen van zwaar knalvuurwerk. Dit om de importeurs de kans te geven af te komen van hun voorraad. Hij verwacht dan deze geen moeite zullen hebben met op deze manier afbouwen van zwaar knalvuurwerk. "De importeurs zien gerust het algemeen belang hier van in. Vuurwerk is in Nederland een probleem geworden. Bepaalde mensen maken er een bende van. Vandaar mijn mail naar de Tweede Kamer want er moet wat gebeuren. Beter een half ei dan een lege dop."
 

Meer berichten