Greetje bezoekt ook persoonlijk Sauerland voor het samenstellen van het programma.

'Vijftig jaar moeten we volmaken'

OOSTZAAN – Vakantie met een gezelligheidsniveau zoals vroeger heel gewoon was. Geen haastig gedoe. Maar onder leiding van een gids onbekommerd genieten in een viersterrenhotel in het sfeervolle Sauerland. De plek waar het leven mooi is en het eten ongekend lekker. Dit jaar is het precies vijftig jaar geleden dat de eerste Typhoon lezersreis werd gehouden. Een gouden idee van Ab Koele. De man van 'sjoelen met Koele', gezellig samen vlotbruggen op de saaie zondagmiddag. Lezersacties naar het theater. Zijn dochter Greetje Jagt-Koele zette jarenlang de busreizen voort onder de naam Reisclub Sauerland. Tot ze vorig jaar brak met deze traditie. "Later bedacht ik, stom! In 2020 is het precies 50 jaar geleden dat de eerste busreis vertrok vanaf de Zeemanstraat in Zaandam. Dat moeten we volmaken!"

Greetje Jagt-Koele organiseert nog één keer 'krantenreis'

En dus organiseert ze nog één keer de befaamde 'krantenreis'. Van 20 tot en met 26 september is het mogelijk mee te reizen. Uiteraard zoals het hoort met de familie Knipschild van busonderneming Hunau Reisen. Ferdinand Knipschild zit niet meer achter het stuur. Het bedrijf telt nu zo'n 40 touringcars en is voortgezet door zoon Friedel en kleinzoon Axel. Chauffeur Frank Bange rijdt graag het Sauerland veilig rond tijdens de excursies en heen- en terugreis.

Sjoelbak mee de bus in

"Gelukkig is de tijd voorbij dat de bus een dag voordat er werd vertrokken in onze smalle straat van mijn ouderlijk huis werd geparkeerd. En ik mijn slaapkamer moest opofferen voor de chauffeur", lacht Greetje. De Typhoonreizen sloegen zo goed aan dat er soms zeventien keer per seizoen 'krantenreizen' werden gehouden. Vader Ab regelde alles, bedacht het programma.

De reizen werden na zijn overlijden in 1980 voortgezet door Cees Schuddeboom, archivaris bij de krant. Moeder Tinie Koele maakte de lunchpakketten voor onderweg. Lekker knus en kneuterig. Greetje ging toen ze groter werd mee als reisleidster. Ook nu gaat de sjoelbak mee de bus in. Want tradities moet je in ere houden!

Stoppen…

Van Dagblad voor de Zaanstreek, De Typhoon is niets meer over. Samen met de krant op reis – mede als lezer-bladbinding – raakte uit de tijd. Er kwam een afstandelijke online 'Winkel van de Krant' voor in de plaats. De naam Typhoon wordt door de oudere generatie nog altijd vol waardering uitgesproken. "Tegelijk raakt de generatie die deze krantperiode heeft meegemaakt zo op leeftijd dat ze niet meer kunnen of willen reizen", vertelt Greetje. "Trouwe supporters haakten af omdat ze bijvoorbeeld de negentig jaar bereikten. Dat was vorig jaar nou net de knijp om het besluit te nemen te stoppen."

Nu knoop doorhakken

Tegelijk leven we in een last-minute samenleving. Waarin vakantiegangers vaak pas op het laatste moment boeken. "Dat is voor mij echt lastig. Want ik moet de kamers echt nu gaan vastleggen wil ik ze in september kunnen gebruiken. Ik moet ook zaken regelen als een annuleringsverzekering. Daarom moet ik echt uiterlijk 1 maart weten wie er mee wil gaan", zegt Greetje die zelf geen stuiver overhoudt aan de reis. 

Familiegevoel
"Ik vind het gewoon leuk om mensen een mooie vakantie te bezorgen. Je zou zo'n reis eens mee moeten maken. We stappen nu op in Oostzaan. Het familiegevoel ontstaat al vaak gelijk voordat ze in de bus zitten. Ook alleenstaanden worden gelijk opgenomen in de groep. Via nog slechts één opstap- en koffiepauzeplek in Arnhem rijden we zo'n 340 km verder naar Sauerland. Alwaar we rond half drie aankomen."

Luxe hotel en lekker eten
Daar wacht een luxe hotel met zwembad, sauna en andere voorzieningen. En leuk weekprogramma. Greetje: "Voorwaarde is wel dat de deelnemers een goede gezondheid hebben. Mensen die slecht ter been zijn of hartklachten hebben kunnen beter niet boeken. Ik ben wel de reisleidster, maar geen verpleegster."

Meer weten? Kijk dan op https://www.facebook.com/ReisclubSauerland/ Of bel met Greetje, 06 – 28956093.

Meer berichten