'Krommenie is op mijn vakgebied een begrip'

Algemeen
Afbeelding
Pianopedagoog Mattheus Smits: "Met mijn 66 jaren wordt het echt geen tienjarig huurcontract, alhoewel? Waarom niet?" Archieffoto: Yvette van der Does

KROMMENIE – De jarenlange durende juridische race is gelopen voor Mattheus Smits. De 66-jarige pianopedagoog uit Krommenie moet zijn bedrijfspand aan de Henri Dunantstraat uit oordeelde de rechter twee weken geleden. Op 1 maart moet het geluidsarchief, de muziekbibliotheek en de imposante Bechsteinconcertvleugel waarop hij leerlingen les geeft weg zijn. Maar waar naar toe? "Ik ben dringend op zoek naar een nieuwe ruimte. Waar moet ik mijn leerlingen anders lesgeven?", zegt Smits wanhopig.

De pianopedagoog was jarenlang tevreden op zijn locatie. Smits: "Vanaf 1985 huurde ik het van de firma Hondema. Het pand bestaat uit drie bedrijfsunits waarvan ik er een circa 85 m2 groot huurde. Toen het pand in 1996 in andere handen kwam, en er een nieuw huurcontract ondertekend moest worden, heb ik nog bij de gemeente onderzocht of het bestemmingsplan bestempeld bleef als bedrijfsruimte. Dat was zo. Tegelijk is dat nu datgene wat me de das omdoet. Want je hebt geen huurbescherming bij een bedrijfspand met deze bestemming. Die is bijvoorbeeld voor een fysiotherapeutenpraktijk of kantoor."

Pianopedagoog Mattheus Smits zoekt met spoed bedrijfsruimte

Mattheus Smits kreeg in 2013 te maken met bewoning van de andere units door particulieren. De relatie verslechterde met de buren doordat er – volgens Smits – iemand kwam wonen die naar eigen zeggen 'een stofje miste'. Er ontstond agressie en wrevel. Leerlingen werden geschoffeerd. Het betalen van huur werd gestaakt als pressiemiddel er wat tegen te doen. Wat weer wrevel bij de verhuurder opwekte. De relatie met de verhuurder liep definitief spaak toen Smits handhaving onder bestuursdwang voor elkaar kreeg. De particuliere huurders moesten weg. Dus ook het inkomen voor de verhuurder viel weg.

Reactie verhuurder

"Dat heeft ons een heleboel geld gekost", vertelt Marcel Tromp, zoon van de verhurende partij. Die stelt nuchter dat de communicatie aan beide kanten beter had gekund. Maar door het wegvallen van de huurpenningen werd wel gezocht naar het veranderen van de bestemming tot wonen. "Daarbij hebben we steeds meneer Smits en zijn advocaat op de hoogte gehouden van onze plannen. Hij had namelijk makkelijk tot het einde van dit jaar blijven kunnen zitten. Maar ja, als je niet reageert op de voorstellen, dan moesten we wel de juridische weg bewandelen die nu is gelopen. Met als resultaat dat er een datum van 1 maart is uitgesproken. Terwijl meneer Smits al lang officieel op de hoogte is gesteld dat het huurcontract eindigde. Het enige wat wij hebben gedaan bij het vooronderzoek om de bestemming van de panden aan te passen is ons indekken dat hij er per 1 januari 2021 zonder problemen uit moest. Hij heeft echter geen gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. Jammer voor hem."

Uitdaging

"Tsja, 1 maart wordt een uitdaging. Want voor mijn bedrijfsruimte golden ook nog de oude regels. Los van het feit dat een goede, geluiddempende muur was en een losse vloer om contactgeluiden door het spelen op de vleugel te voorkomen, mocht ik daar in een straal van minder dan dertig meter van woonbestemming mijn bedrijf voeren. Bij nieuwe vestiging mag dat niet meer", zegt Smits die een soortgelijke ruimte van zo'n maximaal 100 m2 meter zoekt. Bij voorkeur via particuliere verhuur.

Begrip

Je denkt bij het voorkomen van geluidsoverlast al snel aan een pand op een bedrijventerrein. Dat ziet de pianopedagoog minder zitten. "Mijn leerlingen komen veelal met de trein. Dus moet mijn pand zo goed te bereiken zijn. Ik zit liever dichter in de bebouwing. Krommenie, of Zaanstad Noord is ook belangrijk om de naam die ik in de afgelopen vijftig jaar op cultureel gebied heb opgebouwd. Ik ben wel een eenling, maar wat er in Krommenie is opgebouwd aan geluids- en muziekarchief gaat de hele wereld over. Krommenie is op mijn vakgebied een begrip."

En even out-of-the box denkend – omdat er geen box is tenslotte – ziet Smits het zitten om bijvoorbeeld zich te vestigen in een culturele hotspot als het Hembrugterrein?

"Voorop staat dat ik een voor alle betrokkenen goede oplossing zoek. Want dit treft ook mijn leerlingen. Los van het feit dat mij ook wel eens verweten is te eliteren in de kunst, en met alle respect voor dit schitterende historische terrein, is zie daar niet het niveau gebeuren wat ik voor ogen heb. Ik wil liever die stip aan de horizon zijn waaraan je je kunt spiegelen. En bij voorkeur in Zaanstad Noord."

Wie Mattheus Smits kan helpen aan een andere bedrijfsruimte, kan hem telefonisch bereiken onder 075 – 6286679.