Mooi dorpsbeeld. (Foto: aangeleverd)

'Je moet nu de dorpshistorie vastleggen'

MARKENBINNEN - "Het is toch een stukje cultuur dat je in woord en beeld brengt. Daarbij verandert het dorpse karakter vandaag de dag. Het leven wordt steeds anoniemer. Daardoor moet je nu de historie vastleggen", zegt schrijver Willem Baartse. Hij brengt binnenkort het boek 'Markante Markers, 100 jaar Markenbinnen in woord en beeld' uit. Een unieke uitgave die de opvolgers is van het zeven jaar geleden verschenen boek ook van zijn hand over de geschiedenis van zijn geboortedorp: 'Markenbinnen een kleurrijk verleden'. Het succes daarvan inspireerde hem om een vervolg te maken.

Nieuw uniek boek Markante Markers

Ook dit boek, dat maar liefst 360 pagina's dik is en 600 foto's bevat, geeft een kleurrijke beschrijving van het dorpsleven in de afgelopen eeuw. In zijn ontwikkeling van een agrarische gemeenschap tot een modern forensendorp is Markenbinnen wel haast symbolisch te noemen voor de verandering die vele dorpen destijds doormaakten. Feestelijke momenten, humoristische anekdotes en ontroerende verhalen illustreren dit ruimschoots. Het laat een aanvankelijk nog besloten gemeenschap zien waarin het verenigingsleven centraal stond en de mensen zonder televisie en vervoermiddel op elkaar aangewezen waren. "Hoe anders is dat nu! In die zin toont dit boek een verdwenen wereld die niet meer terugkomt en de herinnering voor ons levend houdt."

Voorinschrijving

Het boek wordt verkocht via inschrijving en komt niet in de winkel te liggen. "Op zich gaat het goed met de voorintekening", zegt de auteur die maar liefst 40 jaar werkte aan de eerste uitgave. "Aan het nieuwe boek heb ik zeven jaar gewerkt. "Bedoeling is er in eerste instantie 300 exemplaren te laten drukken. We zitten nu richting tweehonderd inschrijvingen." Dat lijkt weinig maar als je bedenkt dat er zo'n 325 mensen in Markenbinnen wonen, is dat juist heel veel. "Rijk word ik er echt niet van", stelt Willem Baartse.        

Steun

Het boek verschijnt met steun van de Stichting Ons Dorpshuis te Markenbinnen. De verkoopprijs is 30 euro. Om deze uitgave mogelijk te maken worden geïnteresseerden verzocht het geld over te maken op de rekening van Stichting Ons Dorpshuis: NL 55 RABO 0374913765 te Markenbinnen o.v.v. uw telefoonnumer en/of emailadres. Ook worden kopers uitgenodigd om in april naar de officiële presentatie in het kerkje van Markenbinnen te komen.

Goed nieuws voor wie het eerste boek dat, een eenheid vormt met het tweede boek, nog niet heeft. Bij voldoende belangstelling zal 'Markenbinnen een kleurrijk verleden' (ook 30 euro) herdrukt kunnen worden. Wie daarvoor interesse kan dat doorgeven aan Willem Baartse. Per mail (willembaartse@hotmail.com) of per telefoon (buiten kantooruren): 06 - 14382488

 

Meer berichten