Uit handen van burgemeester Tange kreeg het diamanten echtpaar Vrooland-Zwart hun originele trouwakte. (Foto: Dirk Karten)

'Ontmoeting op de meidenmarkt'

WORMER – "We hebben elkaar ontmoet op de 'meidenmarkt'. Die was toen op de Wandelweg in Wormerveer", vertelt Egge Vroland. De nu 88-jaar jonge inwoner van Wormer vond in Gre Zwart, 84 lentes, de liefde van zijn leven. Dat kun je wel stellen want het stel werd vorige week gefeliciteerd door burgemeester Peter Tange ter gelegenheid van hun 60-jarig huwelijk.

"Hier staat het op uw originele trouwakte: jullie gaven elkaar het jawoord op 9 februari 1960", vertelt de burgemeester als hij de originele ingelijste trouwactie als cadeau geeft. Warme herinneringen passeren de revue als het stel terugdenkt aan hun ontmoeting. "Gre woonde in Krommenie en ik in Wormer. Natuurlijk bracht ik haar thuis. Maar ik had geen fiets en dan is het toch een heel end lopen", vertelt Egge."

Al is nu het diamanten huwelijksfeest een feit, het zag er even naar uit dat het gezin er niet zou komen. "We zijn een jaar uit elkaar geweest", zegt Gre. Zo moest even wennen aan de open, joviale en sportieve man die Egge is. Ook al is hij nu in de herfst van zijn leven, Egge is het schoolvoorbeeld van iemand die heel makkelijk contact legt. ('burgemeester, wilt u soms een glaasje wijn?' Oh, nee u moet natuurlijk nog werken…)

Verschillend

"Ze zijn heel verschillend. Pa is makkelijk, een doener, een druktemaker. Onze moeder is netjes en huiselijk. Ze lag nooit voor twaalf uur op bed. Altijd bezig voor haar gezin. Ook al had ze haar handen vol aan de negen kinderen, we zagen er altijd als door een ringetje te halen uit", vertellen dochters Alberta en Catrina.

Als je voor elkaar bestemd bent, kom je elkaar weer tegen. Dat blijkt wel uit de hernieuwde kennismaking van het stel. Doordat de moeder een praatje op de markt maakte, kwam Egge er achter dat Gre weer vrij was waarna hij gelijk actie ondernam. "Hij zei 'zal ik gelijk op je schoot gaan zitten?' Nou, zullen we eerst eens praten zei ik", herinnert Gre de start van hun nieuwe relatie. Herinneren is voor haar geen vanzelfsprekendheid. Want een half jaar geleden kreeg ze een hersenbloeding. "Ik weet er zelf weinig meer van. Ja, dat ik weken in het ziekenhuis lag", zegt Gre. Haar herstel is met recht een Godswonder te noemen en wordt ook zo ervaren in het gezin.

Trots

Egge werkte jarenlang in dienst van de gemeente en bouwde zo letterlijk mee aan de groei van Wormer. Samen kregen Egge en Gre zeven jongens en twee meiden. "Dit gezin moest er gewoon komen", zegt Egge als hij vol trots over zijn kinderen spreekt en naar de groepsfoto kijkt die is gemaakt tijdens het recent gehouden familiefeest. "Ik ben wel blij met de verdeling jongens en meiden. Ik heb aan twee meiden mijn handen vol gehad", lacht hij schalks tot besluit.

Meer berichten