'Mooi gezicht staat voor mooi verhaal'

Algemeen
Karin Bentvelzen en links haar inzending voor de Amerikaanse wedstrijd.
Karin Bentvelzen en links haar inzending voor de Amerikaanse wedstrijd. Foto: aangeleverd

OOSTKNOLLENDAM – "Als ik kijk naar wat de concurrenten hebben gepost op Facebook, schat ik mijn kansen fifty-fifty in om te winnen. Zo hebben Japanse deelnemers hebben een 3D portret gemaakt, ook knap", zegt Karin Bentvelzen voorzichtig. De inwoonster uit Oostknollendam doet mee aan een internationale wedstrijd leerbewerken.

Zelf is ze nuchter over haar deelname aan de Amerikaanse wedstrijd. "Je mag een landschap of een portret insturen. Ik ben toch wel vrij goed in portretten en dacht 'laat ik eens meedoen."

Het Leather Crafters & Saddlers Journal in Amerika organiseert de 'Leather Carving Contest'. Daarbij mogen deelnemers uit de hele wereld werk insturen. Dat wordt geëxposeerd op de Southwest Leather Workers Trade Show. Die wordt op 29 februari en 1 maart gehouden in Prescott, Arizona. De afmetingen van het ingestuurde werk mogen niet groter zijn dan maximaal 17,75 cm bij 22,75 cm.

Karin: "Een mooi gezicht staat voor een mooi verhaal. Mijn keuze is gevallen op de beeltenis van de Mexicaanse schilderes Frida Kahlo." Een bijzondere vrouw die ondanks grote tegenslagen in haar leven uiteindelijk lof kreeg van onder meer Pablo Picasso voor haar schilderijen. Ook het Parijse Louvre kocht werk van haar aan.

Sprekend gezicht

"Frida Kahlo heeft een zeer sprekend gezicht, herkenbaar. Vandaar mijn keuze voor haar", zegt Karin. De leerbewerkster stak zo'n veertig uur werk in de inzending. Meedoen gaat haar niet om het grote geld. "De hoofdprijs is 250 dollar, dus rijk word ik er niet door. Dit werk levert je geen topinkomen op. Maar als je goed in je vak bent, kun je er van leven. Vooral als je bekender wordt in de paardenwereld."

Karin begon in 1993 met leerbewerking. Naast opdrachten en verkoop van zeer knap kunstzinnig bewerkte tassen, zadels en portemonnees geeft ze gastlessen carven (snijden/stempelen/bewerken) bij de leervakopleiding in Utrecht. "Sommige mensen zullen me ook kennen van mijn presentaties op beurzen. Zo sta ik vaak samen met mijn man Willem van Vliet op motorbeurzen. Hij is airbrusch-specialist. Gemiddeld staat we vier keer per jaar op beurzen door het hele land."

De liefde voor dit bijzondere ambacht werd al vroeg gewekt bij Karin. Die vijlde eerst oude spijkers af om ze als mal te gebruiken bij het inprinten van leer. Echt aan de slag ging Karin toen ze een tweedehands set gereedschap kreeg van haar overgrootvader.

"Ik begon met het maken van 'tankpanels'; leren sierstukken voor op de tank van een motor. Leerbewerken is vooral veel proberen. Altijd streven naar verbetering. In feite bewerk ik allerlei leren voorwerpen. Maar mijn voorliefde gaat uit naar portretten en landschappen. Omdat dit het moeilijkste is."

Stoere schedels

Op haar website zijn diverse voorbeelden te zijn van haar creativiteit in leerbewerking. Van stoere schedels, dappere indianen tot motorzadels. Haar meest bijzonder werk: een leren schatkaart van 2 bij 1,25 meter. "Ook leuk was een bord voor in een vrachtwagen met afbeeldingen van karakters uit de film The Good, The Bad and The Ugly". Zie voor meer werk www.leatherart.nl

 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding