'Aanvraag voor UNESCO-erkenning'

Algemeen
De korte baandraverij van Assendelft gaat door!
De korte baandraverij van Assendelft gaat door! (Foto: aangeleverd)

ASSENDELFT – "We wisten dat de organisatie een keer ging stoppen. Maar ook tegelijk: de harddraverij mag niet verloren gaan. Daarom hebben we op 14 februari een nieuwe vereniging opgericht: de Harddraverij Vereniging Assendelft", vertelt voorzitter Rik Jansen. En dus kan het dorp weer gerust slapen. De harddraverij op zaterdag 9 mei gaat door!

Overigens is het sportieve en gezellige dorpsfeest niet voorbehouden aan Assendelvers. "Natuurlijk zijn alle Zaankanters, en mensen uit de regio, welkom te komen mee feesten", zegt Rik.

Stal Assendelft

Hij was zelf al jarenlang als Stal Assendelft betrokken bij de korte baan-harddraverij in Assendelft. "We hebben met een groep van zo'n dertig Assendelvers twintig jaar geleden onze eigen stal opgericht. En doen mee met een eigen paard. Toen we hoorden dat de Rotaryclub Zaanstad met de organisatie van de harddraverij wilden stoppen, hebben wij onze schouders er onder gezet."

Het einde van organisatie van het paardenevent door de serviceclub is gelijk vergeven. Want ze hebben maar liefst drieëndertig edities de kar getrokken. Vervolgens hebben Rik en de groep Assendelvers de koppen bij elkaar gestoken met als doel dit prachtige evenement voor de Zaanstreek te behouden. Rik: "De Rotary heeft uitstekend werk verricht, met dank aan de club. De organisatie van de draverij staat ook als een huis. Dat blijkt wel uit de professionele draaiboeken die we van de Rotary kregen. Veel onderdelen van de draverij zullen dan ook hetzelfde zijn als voorgaande jaren. Wel willen we de prijsuitreiking door een bekende dorpsgenoot laten verrichten. Alleen moet er nu iemand zijn die de voorbereidingen op zich neemt. Zoals voorbereidingen van de baan-aanleg, de hekwerken, het stalterrein, de horeca etc. Daarom hebben we onze vereniging opgericht."

De nieuwe vereniging is ook bezig met het aantrekken van sponsors, fondsen benaderen, aanvragen voor subsidie maken en… ledenwerving. "Een jaarlidmaatschap kost maar tien euro. Daarvoor steun je de draverij en krijg je het programmaboekje. Plus de garantie van een evenement dat gegarandeerd doorgaat. Bij een lidmaatschap van een ijsvereniging moet je dat nog maar afwachten", lacht Rik. Om gelijk toe te voegen "oeps, hier krijg ik commentaar op..."

UNESCO

De organisatie hoopt meer dan 300 leden aan zich te binden. Bovendien wordt er een poging gedaan de harddraverij op te nemen als immaterieel erfgoed bij het UNESCO. Dat wordt gedaan door de overkoepelende harddraverijbond. "Het levert je geen cent op, maar geeft wel body als professioneel evenement. De eerste stap naar deze erkenning is al gezet."

Afbeelding
Afbeelding